Ametnik: USA eriüksuslased koolitavad Taiwani sõjaväelasi

Copy
Rannikutõkked Taiwani Kinmeni saartel.
Rannikutõkked Taiwani Kinmeni saartel. Foto: SAM YEH/AFP/Scanpix

USA eriüksuslased on juba mitu kuud Taiwani sõjaväelastele väljaõpet andnud, ütles eile Pentagoni ametnik.

Umbes 20-liikmeline eri- ja tavavägede kontingent on väljaõpet andnud vähem kui aasta, ütles anonüümseks jääda soovinud ametnik, kelle sõnul osa kontingendi liikmeid roteeruvad.

Ametnik kinnitas Wall Street Journali uudislugu, mille järgi on väljaõpe kestnud vähemalt aasta.

Taiwani kaitseministeerium keeldus asja kommenteerimast, kuid Pentagoni pressiesindaja John Supple ütles, et Ühendriikide toetus Taiwani sõjaväele sõltub viimase kaitsevajadustest.

«Meie toetus ja kaitsealane koostöö Taiwaniga on suunatud ohu vastu, mida kujutab Hiina Rahvavabariik,» ütles Supple. «Me ärgitame Pekingit pidama kinni lubadusest lahendada väinaüleseid vaidlusi rahumeelselt.»

Taiwani peaminister Su Tseng-chang kommenteeris Wall Street Journali lugu, öeldes, et «õiglane eesmärk meelitab alati palju toetust».

«Me anname oma riikliku suveräänsuse ja inimeste kaitsmiseks ning piirkondliku rahu tagamiseks kõik endast oleneva. Me teeme kõik, mida saame ja hindame sarnaselt mõtlevate riikide koostööd,» lausus ta.

Taiwani meedia vahendas mullu novembris, et USA väed on saabunud Taiwani andmaks saareriigi merejalaväelastele ja eriüksuslastele väljaõpet amfiibsete operatsioonide osas.

Teadet eitasid toona nii USA kui Taiwani ametnikud, kelle sõnul piirdub koostöö sõjatööstusliku vahetusega.

USA varustab Taiwani relvadega, sealhulgas õhutõrjerakettide ja hävitajatega.

Peking peab Taiwani oma provintsiks ja on lubanud selle vajadusel jõuga tagasi võtta. Viimastel aastetel on Hiina majanduslikku, diplomaatilist ja sõjalist survet Taipeile üha suurendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles