Poola-Valgevene piiril metsas lõksu jäänud liibanonlane kahetseb reisi (1)

Copy
Ali Abd Alwareth 22. oktoober 2021.
Ali Abd Alwareth 22. oktoober 2021. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

Liibanonist pärit juuksur Ali Abd Alwareth, kes on jäänud lõksu metsas Valgevene-Poola piirialal, kahetseb ette võetud rännakut.

«See on raske. Midagi, mida sa ei tahaks ka oma halvimale vaenlasele... Õudusunenägu,» ütles 24-aastane liibanonlane, kes põeb ka Crohni tõbe.

Noormees istus AFP intervjuu ajal rätsepaistes männiokastel ja leherisul Kleszczele piirilinna lähistel Ida-Poolas. Abd Alwarethi sõnul on ta kahe riigi piirivalvurite jaoks kui pingongipall.

«Ma üritasin (piiri) ületada umbes viis, kuus korda ning iga kord ma jäin vahele ning (Poola piirivalve) saatis mind tagasi piirile,» ütles ta inglise keeles.

Valgevene pool aga pole lubanud tal naasta Minskisse, et reisida koju.

Abd Alwarethi sõnul ütlesid julgeolekutöötajad talle: «Sul on ainult kaks valikut: sa kas sured siin või sured Poolas. See on kõik.»

Alates augustist on umbes 400 kilomeetri pikkust piiri üritanud ületada tuhandeid peamiselt Lähis-Idast pärit inimest. Abd Alwarethi sõnul lahkus ta Liibanonist sügava majanduskriisi tõttu.

Kogu reis alates tema koduregioonist Bekaast läks maksma 4000 dollarit ning ta sai abi ühelt Minskis asuvalt firmalt, mille ta leidis sotsiaalmeedias.

EL-i teatel organiseerib Valgevene valitsus rändevoogu Poolasse kättemaksuna sanktsioonide eest.

Poola on saatnud piirile tuhandeid sõdureid, ehitanud okastraadist aia ning kuulutanud kolmeks kuuks välja eriolukorra, mille ajal ajakirjanikel ja heategevusorganisatsioonidel on keelatud piiriala külastada.

Grupp Poola aktiviste kogunes laupäeval, et protestida valitsuse meetmete vastu.

Abd Alwareth ütles, et piirialal veedetud aja jooksul on ta pidanud leidma joogivett puulehtedelt ja et tal on olnud liiga külm, et magada. Samuti väitis ta, et Poola sõdurid või politseinikud on löönud teda pähe.

Kuigi mehe sõnul on ta «kurnatud» ja «murtud», siis ta mõistab piirivalvureid, kes teevad tema sõnul vaid oma tööd, kirjutas AFP.

Abd Alwarethil õnnestus saada ühendust Poola aktivistidega, kes tõid talle ja teistele sooje riideid ning toitu.

Juuksur loodab jätkuvalt saada Poolas asüüli või vähemalt lennule tagasi Liibanoni.

«Okei, te ei taha mind siia, te ei taha mind Valgevenesse. Saatke mind lihtsalt koju. See on kõik, mis ma palun,» ütles ta.

«Mis siin metsas toimub, on julm... Ma tunnen ennast nagu marionett. See oli minu otsus siia tulla, kuid mitte olla niimoodi koheldud.»

«Ma keeldun siin piiril suremast. Ma tahan lihtsalt oma ema näha.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles