Hiina jõukaimaks inimeseks sai pudelivee magnaat Zhong Shanshan

Copy
Hiina rikkaimaks inimeseks tõusnud pudelivee tootja Zhong Shanshan.
Hiina rikkaimaks inimeseks tõusnud pudelivee tootja Zhong Shanshan. Foto: STR / CNS / AFP / Scanpix

Kolmapäeval avaldatud iga-aastasest Hiina rikkurite edetabelist selgus, et riigi jõukaimaks meheks on saanud pudelivee tootja Zhong Shanshan.

Valitsuse hiljutise superrikaste ohjeldamise kampaania tulemusel kaotas senine edetabelit trooninud Alibaba kaasasutaja Jack Ma mainimisväärse summa oma varandusest.

60. eluaastate teises pooles oleva Zhongi varandus kasvas oluliselt pärast tema mineraalvee ettevõtte Nongfu Spring mullust börsile minekut. Lisaks on tal ka koroonateste tootev meditsiinitarvete ettevõte Wantai Biological Pharmacy Enterprise.

Huruni rikaste edetabeli alusel on Zhongi varade väärtuseks 60,6 miljardit dollarit, mullusega võrreldes seitse protsenti rohkem.

Kompartei muutis jõujooni

Mullu oli Zhong tabelis kolmandal kohal, kuid tõusis esimeseks pärast seda, kui Hiina kompartei otsustas võrdsuse suurendamise eesmärgil osa rikkusest laiali jagada ning haukas miljardite dollarite väärtuses teiste superrikaste sissetulekutest.

Mullu riigi rikkaim mees Ma langes viiendale kohale ning tema varandus kahanes 36 protsendi võrra, 39,6 miljardile dollarile.

Ma ja Alibaba kaotasid Pekingi soosingu pärast seda, kui Ma pidas mullu kõne, milles kritiseeris Hiina finantsjärelevalve asutusi. Selle tulemusel piirasid Hiina ametnikud Alibaba finantsgrupi Ant esmast avalikku pakkumist, mille väärtus oleks muidu olnud rekordilised 37 miljardit dollarit, ja alustasid terve hulga Hiina tehnoloogiaettevõtete, väidetavate monopolide ja energiahiidude pitsitamist.

Suure arvutimängude hiiu ja WeChati omanik, ettevõtte Tencent juht Pony Ma langes tabelis kahe koha võrra neljandaks, sest Hiina piirangud videomängudele vähendasid ta varandust 19 protsenti.

Tabeli teisel kohal on TikToki asutaja Zhang Yiming.

Rikkust tõotab elektrisõidukite turg

Nimekirja koostav Huruni uuringute instituut ütles, et esmakordselt polnud tabeli esikümnes ühtegi kinnisvaramagnaati.

Sektori suurimaks kaotajaks oli Xu Jiayin, raskustes Evergrande Groupi asutaja. Xu oli rikaste nimekirja tipus aastal 2017 ning mullu viiendal kohal. Praegu langes ta 70. kohale, sest Huruni andmeil on ta jõukus kahanenud 70 protsenti 11,3 miljardi dollarini.

Evergrande'i likviidsuskriis õõnestas investorite usaldust ning räsis Hiinale äärmiselt olulist kinnisvaraturgu, tekitades hirmu majanduse kokkutõmbamise ees ka laiemalt. Hiina võimud käskisid Xul kasutada oma kahanevat isiklikku varandust raskustes oleva ettevõtte võlakriisi lahendamiseks, teatas eelmisel nädalal Hiina ajakirjandus.

Neid, kelle varanduse suurus on vähemalt kaks miljardit jüaani (310 miljonit dollarit), tuli mullu juurde 520 inimest, nüüd on neid Hiinas 2918, sedastas Hurun. Mitme ettevõtja varandus suurenes tänu elektrisõidukite turu kasvule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles