KOMMENTAAR Riho Terrase valimisvaatleja märkmed: Usbekistan harjutab demokraatiat

Riho Terras
, Euroopa Parlamendi liige (Euroopa Rahvapartei/Isamaa)
Copy
Usbeki pere Taškendis valimas.
Usbeki pere Taškendis valimas. Foto: EPA/Scanpix

Oktoobri eelviimasel nädalal käisin Euroopa Parlamendi delegatsiooniga Usbekistanis, kus toimusid presidendivalimised. Uuenemiskursi seadnud Usbekistan oli valimisi vaatlema kutsunud muuhulgas OSCE Parlamentaarse Assamblee, Euroopa Parlamendi ja SRÜ – kohal oli üle 300 vaatleja.

Usbekkide eesmärk oli näidata, kui palju on demokraatia nende riigis arenenud pärast endise presidendi ja diktaatori Islom Karimovi surma 2016. aastal.

Milliste eelteadmistega võtsin vastu pakkumise osaleda oma esimeses valimisvaatluse delegatsioonis?

Eelmine kord käisin Taškendis 2010. aastal peaminister Andrus Ansipi delegatsiooni liikmena, kui olin kaitseministeeriumi kantsler.

USA president Barack Obama ettevõtmisel planeeriti operatsiooni Resolute Support – rahvakeeles ka Resolute Surrender (sõnamäng: eesti keeles tähendaks esimene Resoluutset Toetust ja teine Resoluutset Alistumist – toim) – raames NATO vägede varustuse Afganistanist äratoomist. Meie peamine eesmärk oli leida Eestile võimalusi sellest transiidist osa saada, sest Ansip ei olnud kunagi varjanud vajadust luua majanduskontakte ja sidemeid Kesk-Aasia riikidega, mis olid varem Nõukogude Liidu osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles