Taliban kinnitas nelja naise tapmist Põhja-Afganistanis

Copy
Talibani võitlejad jälgimas naisõiguslaste protesti Kabulis. Foto on illustratiivne.
Talibani võitlejad jälgimas naisõiguslaste protesti Kabulis. Foto on illustratiivne. Foto: Ahmad Halabisaz/AP Photo/Scanpix

Afganistani põhjaosas Mazar-i-Sharifi linnas leiti nelja naise surnukehad, ütles Talibani valitsuse pressiesindaja laupäeval pärast seda, kui oli teatatud nelja aktivisti tapmisest.

Siseministeeriumi kõneisik Qari Sayed Khosti kinnitas videosõnumis, et kaks kahtlusalust on vahistatud.

Vahistatud isikud on esialgsel ülekuulamisel tunnistanud, et nad kutsusid naised majja, kust nende surnukehad leiti, rääkis pressiesindaja.

Khosti ei täpsustanud, kes olid ohvrid, kuid Mazar-i-Sharifist pärit allikas ütles AFP-le, et vähemalt üks tapetuist oli naiste õiguste aktivist, kelle pereliikmed ei soovi meediaga suhelda.

BBC on kodanikuühiskonna allikatele viidates öelnud, et neli naist olid kolleegid, kes lootsid Mazar-i-Sharifi lennuvälja kaudu riigist lahkuda.

Anonüümseks jääda soovinud allika kinnitusel said naised kõne, mida nad pidasid liitumiskutseks evakuatsioonilennuga. Nad võeti seejärel auto peale ja leiti hiljem surnutena.

Talibani eelmisel võimuperioodil olid naised avalikust elust täielikult välja lülitatud.

Pärast Talibani uuesti võimule tulekut on mõned naised korraldanud Kabulis tänavaproteste oma õiguste kaitseks ning tütarlaste õiguse kaitseks omandada haridust.

Talibani võitlejad on selliseid protestiavaldusi laiali ajanud ning valitsus on ähvardanud vahistada kõik ajakirjanikud, kes kajastavad loata korraldatud rahvakogunemisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles