Võivad jääda rahata: EL astub samme Poola ja Ungari karistamiseks (23)

Copy
Euroopa liidu lipud.
Euroopa liidu lipud. Foto: YVES HERMAN/REUTERS

Euroopa Komisjon saadab reedel Poolale ja Ungarile kirja, millega käivitatakse protsess, mis võib jätta mõlemad Euroopa Liidu õiguskorra ohustamise eest rahata.

EL-i allikas ütles AFP-le, et Brüssel nõuab Varssavilt selgitust meetmete kohta, mis vähendavad kohtusüsteemi sõltumatust ja vaidlustavad EL-i õiguse ülimuslikkuse.

Ungari puhul tunneb komisjon muret riigihankelepingute, huvide konflikti ja korruptsiooni pärast EL-i raha kasutamisel, ütles allikas Politico teadet kinnitades.

Riigid saavad Brüsselile vastamiseks kaks kuud.

Teade kirjadest, mis on protsessi esimene mitteametlik etapp, tuli ajal, mil Euroopa Komisjoni õigusvolinik Didier Reynders külastab Poolat.

Poola ja Ungari puhul rakendatakse uut nn tingimuslikkuse mehhanismi. See jõustus jaanuaris ega ole seotud rikkumisprotseduuriga, mida kasutatakse juhul, kui mõni liikmesriik rikub EL-i reegleid.

Tingimuslikkuse mehhanism võimaldab jätta liikmesriigi EL-i rahastusest ilma, kui ta ei vii oma tegevust EL-i seadustega kooskõlla.

Poola ja Ungari on selle mehhanismi seaduslikkuse vaidlustanud ja pöördunud Euroopa Kohtu poole, kust on otsust oodata mõne kuu jooksul.

Euroopa Komisjon on teatanud, et enne kohtuotsust ta mingeid ametlikke samme ei astu. Ametnikud on aga hakanud selleks vajalikke tõendeid koguma ja reedel saadetud kirjadega palutaksegi informatsiooni.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles