Euroopa rändeametnikud arutavad Calais's võitlust inimsmugeldamisega

Copy
Migrandilaager Prantsusmaa ranniku lähedal.
Migrandilaager Prantsusmaa ranniku lähedal. Foto: MOHAMMED BADRA/EPA/Scanpix

Euroopa Liidu rändeametnikud peavad täna erakorralise kohtumise Prantsusmaa sadamalinnas Calais's, et leida pärast ohvriterohket õnnetust La Manche'i väinas viise, kuidas paremini inimsmugeldamisega võidelda.

Ühendkuningriigi ametnikud jäävad Calais' raekojas toimuvalt kohtumisel eemale, sest kolmapäeval 27 inimese elu nõudnud tragöödia põhjustas uue poliitilise kriisi Suurbritannia ja Prantsusmaa vahel. Naabrid süüdistavad teineteist ebapiisavas tegutsemises inimeste heidutamisel sellelt ohtlikult teekonnalt.

Prantsusmaa algatas inimeste hukkumise osas uurimise organiseeritud kuritegevuse paragrahvi alusel. Tegemist oli läbi aegade ohvriterikkaima rändeõnnetusega La Manche'il. Ülerahvastatud kummipaadis oli ka Iraagi kurde ja vähemalt üks somaallane, kuigi enamikku pole veel avalikult tuvastatud.

Saksamaa, Hollandi, Belgia ja Prantsusmaa valitsuse ministrid kohtuvad Calais's Euroopa Liidu, ELi piiriagentuuri Frontex ning politseiameti Europol ametnikega.

Nad keskenduvad inimsmugeldamisvõrgustikele, kes küsivad teekonna eest üle La Manche'i 3000–7000 eurot. Prantsusmaa siseminister Gérald Darmanin ütles, et uurimisega seoses on konfiskeeritud Saksa numbrimärkidega auto.

Abirühmitused kutsuvad üles humaansemale ja koordineeritud varjupaigapoliitikale, mitte üksnes politsei sekkumise suurendamisele. Prantsusmaa rannikul asuvates laagrites tunglevad jaheda vihma käes Sudaanist, Iraanist ja Iraagist pärit kurdid, kes ootavad oma võimalust ületada La Manche'i. Neid ei heiduta kolmapäevased surmajuhtumid ega tõhustatud rannavalvepatrullid.

Väikeste paatidega kanalit ületada üritavate migrantide arv on sel aastal pandeemiliste reisipiirangute tõttu ja pärast Brexitit hüppeliselt kasvanud. Ent üldiselt on Suurbritanniasse saabuvate migrantide arv võrreldes teiste Euroopa riikidega siiski väike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles