FSB teatas kolme väidetava Ukraina luuraja tabamisest (1)

Copy
FSB töötaja 14. oktoober 2021.
FSB töötaja 14. oktoober 2021. Foto: FSB/Tass/Scanpix

Venemaa julgeolekuteenistus FSB teatas neljapäeval kolme Ukraina luureteenistuse kaastöötaja kinnivõtmisest Venemaa eri piirkondades, kaks kogusid väidetavalt teavet strateegiliste objektide kohta ja üks valmistas ette terrorirünnakut.

«Võeti kinni kaks Ukraina julgeolekuteenistuse agenti, Koval, Zinovi, sündinud 1974 ja tema poeg Igor, sündinud 1999, kes saabusid Venemaale koguma teavet ning filmima-pildistama elutähtsaid strateegilisi ja transporditaristuobjekte,» teatas FSB pressikeskus.

Lisaks saadi väidetavalt kätte Ukraina sõjaväeluuraja, kes saadeti Venemaale terrorirünnakut korraldama.

«Kiievi oblasti elanik Tsilõk, Oleksandr, sündinud 1998. aastal, tunnistas üles, et ta värvati ja tegutses Ukraina kaitseministeeriumi luurepeavalitsuse operatiivsosakonna operatiivrühma sektoriülema alampolkovnik Maksõm Kirilovõtsi juhiste alustel,» teatas pressikeskus.

Terrorirünnakus pidi lõhatama kaks trotüülekvivalendis pooleteisekilost isetehtud lõhkekeha, selgitas FSB, selgitamata, kus see juhtuma pidi.

FSB ei täpsustanud ka, kus või millal luuramises süüdistatud ukrainlased kinni peeti.

Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) on intsidenti eitanud, lisades, et süüdistused on valed ning osa Venemaa «hübriidsõjast».

Venemaa teatel tunnistas luuramises süüdistatud paar üles, et neid on värvanud SBU. Isik, kes pidi rünnaku läbi viima, tabati teel kuriteopaika.

Eelmisel kuul teatas FSB, et kõrge Ukraina kaitseministeeriumi ohvitser mõisteti süüdi «Venemaa Föderatsiooni julgeoleku vastaste kuritegude ettevalmistamises». Talle määrati kuus ja pool aastat vangistust.

Ta tabati juulis ning teda süüdistatakse 2016. aastal sabotaažirühma moodustamises Krimmi poolsaarel, mille Venemaa oli Ukrainalt annekteerinud kaks aastat varem. Gruppi süüdistati mitmete pommirünnakute kavandamises.

Ukraina SBU hinnangul üritab FSB maksta Kiievile kätte agentide paljastamise eest, kes olid viinud läbi küberrünnakuid Ukraina vastu. Ukraina on tuvastanud viimase üheksa kuuga 50 välisagenti.

Teated väidetavate luurajate tabamise kohta tulevad ajal, mil kardetakse võimalikku Venemaa sissetungi Ukrainasse. Venemaa eitab rünnakuplaane, tuues välja, et Ukraina on viinud ligi pooled oma väed riigi idaossa, kus kestab Kiievi konflikt separatistidega.

Kaks Ukraina Venemaaga piirnevat regiooni läksid separatistide kontrolli alla 2014. aastal, natuke pärast seda, kui Moskva oli annekteerinud Krimmi poolsaare.

Kiiev ja selle Lääne liitlased väidavad, et Venemaa on saatnud sõdureid ja sõjavarustust üle piiri separatistidele, kuid Moskva eitab ka seda.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles