Liibüa lükkas presidendikandidaatide nimekirja avaldamise edasi

Copy
Liibüalased kontrollivad nimesid presidendivalimiste valijakaardi saamiseks.
Liibüalased kontrollivad nimesid presidendivalimiste valijakaardi saamiseks. Foto: Hazem Ahmed / Reuters / Scanpix

Liibüa valimiskomisjon lükkas laupäeval presidendikandidaatide lõppnimekirja avaldamise edasi, ehkki valimisteni on jäänud vähem kui kaks nädalat.

Valimised on kavandatud 24. detsembrile ning nendega loodetakse teha lõpp vägivallale, mis järgnes diktaator Muammar Gaddafi kukutamisele ja tapmisele 2011. aastal.

Valimisteks valmistumise protsessi on aga saatnud teravad lahkhelid nende õigusliku aluse ja kuupäevade küsimuses ning selles, kellel üldse on lubatud kandideerida.

Mõttekoja Global Initiative analüütiku Jalel Harchaoui sõnul võib järjekordse protseduurilise viivituse tagajärjeks olla paratamatu valimiste edasilükkamine.

Esimest valimisvoori ei saa 24. detsembril läbi viia, sest kandidaatidel on õigus teha pärast lõpliku nimekirja avaldamist kaks nädalat ametlikku kampaaniat, osutas ta.

Valimiskomisjon ei ole nimekirja avaldamise uut kuupäeva teatanud.

Valimisreeglid ütlevad, et komisjon peab avaldama nimekirja kaks nädalat pärast kandidaatidega seotud kohtuotsuseid ja apellatsioone.

2. detsembril ennistas Liibüa kohus Gaddafi poja Seif al-Islam Gaddafi kandidaadiks. Päev varem lükkas Tripoli apellatsioonikohus tagasi petitsiooni märtsis moodustatud ühtsusvalitsuse ajutise peaministri Abdulhamid Dbeibah' kandideerimise vastu.

ÜRO Liibüa missiooni koordinaator Raisedon Zenenga kohtus laupäeval valimiskomisjoni esimehe Emad al-Sayeh'ga, et arutada «valimisprotsessi trajektoori».

Ta rõhutas vajadust lahendada kiiresti kõik poliitilised ja tehnilised takistused, mis võivad protsessi häirida.

Liibüas puhkes kaos pärast Gaddafi kukutamist ja tapmist NATO toetatud 2011. aasta ülestõusus. 2020. aasta oktoobris sõlmisid ida- ja lääneleer relvarahu ja sestpeale on riigis olnud suhteliselt rahulik. Analüütikud hoiatavad aga, et valimistega seotud pinged võivad väga kergesti vägivalla taas lõkkele puhuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles