G7 hoiatas Venemaad ja Iraani (18)

Copy
G7 kohtumine Liverpoolis.
G7 kohtumine Liverpoolis. Foto: Olivier Douliery/Reuters/Scanpix

Seitsme juhtiva tööstusriigi ühendus G7 hoiatas täna Iraani, et aeg tuumaleppe päästmiseks hakkab otsa saama ja ütles Venemaale, et Ukrainasse tungimisel on tõsised tagajärjed.

Maailma rikkaimate riikide välisministrid püüdsid kahepäevasel kohtumisel Liverpoolis luua tugeva ühisrinde maailma ohtude vastu.

Kõneluste võõrustaja Briti välisminister Liz Truss ütles pühapäeval, et Iraanil on viimane võimalus tulla läbirääkimistele tõsise ettepanekuga tuumaleppe kohta.

«Iraanil on veel aega tulla ja selle leppega nõustuda,» ütles Truss pärast kõneluste lõppu ajakirjanikele.

Iraani ja suurriikide läbirääkijad jätkasid neljapäeval Viinis kõnelusi päästmaks 2015. aasta tuumalepe, millest USA 2018. aastal lahkus.

Iraan väidab, et on huvitatud üksnes tsiviiltuumavõimekuse arendamisest, lääneriikide sõnul on tema rikastatud uraani varud aga palju suuremad, kui selleks vaja.

USA president Joe Biden on valmis taas leppega liituma ja Iraani ametnikud kinnitavad, et neil on kõnelustega tõsi aga. Lääne arvates on aga Teheran hakanud aasta algul saavutatust taganema ja püüab nüüd aega võita.

Trussi avaldus on tuumaleppele alla kirjutanud riigi esmakordne ultimaatum.

Liverpooli kohtumine oli G7 liikmete viimane silmast silma kokkusaamine Suurbritannia eesistumise ajal. Järgmisel aastal võtab teatepulga üle Saksamaa.

Suurbritannia iseloomustas kohtumist võimalusena seista ühtsena vastu autoritarismile kõikjal maailmas.

Iraani küsimuse kõrval oli tähtsal kohal Vene vägede Ukraina piirile koondamine.

Trussi sõnul on G7 riigid, mis esindavad 50 protsenti maailma SKTst, väga üksmeelsed ja ütlevad selgelt, et Venemaad ootavad Ukrainasse tungimise korral ulatuslikud tagajärjed.

USA välisministeeriumi kõrge ametnik ütles laupäeval, et paljud demokraatlikud riigid on valmis koos G7 liikmete Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Saksama, Itaalia, Jaapani ja Ühendriikidega vastavaid samme astuma.

Biden pidas sel nädalal Ukraina teemal virtuaalkohtumise Vene presidendi Vladimir Putiniga. Washington ähvardas Moskvat sanktsioonidega, kui too peaks Ukrainat ründama.

Biden saadab tuleval nädalal Ukrainasse ja Venemaale abivälisministri Karen Donfriedi, kel tuleb pidada kõnelusi Vene vägede koondumise üle Ükraina piirile.

Venemaa väidab, et vägede koondamine on kaitsemeede Ukraina NATOga liitumise vastu.

USA välisminister Antony Blinken lendab Liverpoolist Kagu-Aasiasse, et rõhutada piirkonna tähtsust Washingtoni strateegias üha võimukamaks muutuva Hiina talitsemiseks.

Suurbritannial on G7 eesistujana tulnud reageerida Pekingi laialdastele inimõigusrikkumistele ning autoritarismi kehtestamise püüetele Hongkongis.

Truss ütles, et talle ja kolleegidele teeb muret Hiina sunnil põhinev majanduspoliitika, millele G7 peaks vastama oma algatustega. Selleks suurendatakse investeeringuid madala ja keskmise sissetulekuga riikidesse.

Kommentaarid (18)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles