Metropoliit Kirill: patriarh ja paavst niipea ei kohtu

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metropoliit Kirill
Metropoliit Kirill Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vene õigeusukiriku uus juht kohtub Rooma paavstiga vaid siis, kui pinged kirikute vahel on lahendatud, ütles esmaspäeval metropoliit Kirill, keda peetakse soosikuks patriarhikandidaatide seas.


Patriarhi kohusetäitjat Kirilli, kes kandideerib koos veel kahe metropoliidiga uueks kirikupeaks, peetakse kandidaadiks, kes on enim avatud kontaktidele Vatikaniga, ent ta ütles leheusutluses, et kiriku seisukoht ei muutu.

Uus patriarh hakkab juhtima kirikut, millel on umbes 165 miljonit järgijat kogu maailmas, ning otsustab, kas parandada sidemeid katoliku kirikuga, mis on olnud pingelised pärast Suurt kirikulõhet 1054. aastal, mis jagas kristluse ida- ja läänekirikuks.

Eelmisel kuul surnud patriarh Aleksius II vastustas kohtumisi kahe paavstiga, ent osa usutegelastest on ennustanud, et Kirill, kes kohtus paavst Benedictusega kaks aastat tagasi Vatikanis, võib olla sellele ideele enam avatud.

«Vene õigeusukiriku seisukoht patriarhi ja paavsti võimalikust kohtumisest pole muutunud,» ütles Kirill ajalehes Trud esmaspäeval avaldatud usutluses.

«Kohtumine patriarhi ja paavsti vahel muutub võimalikuks vaid siis, kui saadakse otsustavaid märke reaalsetest ja positiivsetest edusammudest küsimustes, mis on meie suhetes pikka aega probleeme tekitanud,» kinnitas ta.

Peamiseks takistuseks suhete parandamisel kahe kiriku vahel on Venemaa süüdistus, et katoliku kirik on alates Nõukogude Liidu kokkuvarisemisest üritanud tema jüngreid üle meelitada, Vatikan on selle tagasi lükanud.

Umbes 700 Vene õigeusukiriku vaimulikku, munka ja ilmalikku koguneb teisipäeval kiriku suurkogule (nn Kohalik Kirikukogu), et alustada uue patriarhi valimist.

Vene õigeusukiriku välissuhete juht Kirill, kellel on tihedad kontaktid teiste kristlike konfessioonidega, kogus pühapäeval Piiskoppide Kogus toimunud valimistel 97 häält.

Tema lähim rivaal, metropoliit Klement, keda paljud vaatlejad peavad konservatiivide leeri favoriidiks, pälvis 32 häält. Valgevene õigeusukiriku juhti, metropoliit Filaretti toetas 16 piiskoppi.

Vaatlejad osutavad, et 62-aastane Kirill on kogenud poliitilistes mängudes ning olnud piisavalt ettevaatlik, et mitte näida liiga liberaalne, kartes pahandada kiriku konservatiive, kelle toetust võib tal patriarhiks saamiseks vaja minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles