Poola ja Leedu president toetavad Kiievit vastusammudes Venemaale (3)

Copy
Poola president Andrzej Duda (vasakul), Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi (keskel) ning Leedu president Gitanas Nauseda (paremal).
Poola president Andrzej Duda (vasakul), Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi (keskel) ning Leedu president Gitanas Nauseda (paremal). Foto: Ukrainian Presidental Press/Reuters/Scanpix

Poola ja Leedu president ühinesid esmaspäeval oma Ukraina kolleegiga, kutsudes Läänt kehtestama Venemaale karmimad sanktsioonid seoses vägede koondamisega Ukraina piirile.

Poola president Andrzej Duda ja Leedu riigipea Gitanas Nausėda kohtusid oma Ukraina kolleegi Volodõmõr Zelenskõiga Ukraina idaosas Hutas.

Presidendid võtsid vastu ühisavalduse, milles kutsusid «rahvusvahelist kogukonda suurendama sanktsioone Venemaa Föderatsioonile seoses jätkuva agressiooniga Ukraina vastu ning kutsusid taaskord Kremlit deeskaleerima olukorda vägede väljaviimisega Ukraina piiride lähedalt ja ajutiselt okupeeritud aladelt».

«Meie ühine ülesanne on tõrjuda oht, mida kätkeb Venemaa, ja kaitsta Euroopat Venemaa agressiivse poliitika eest,» ütles Zelenskõi pressikonverentsil. «Ukraina, Poola ja Leedu on täna selle heidutuse avangard.»

Ukraina president kutsus rakendama Venemaa suhtes «võimsaid ennetavaid samme, võimsaid tõsiseid sanktsioone, mis välistaksid igasugused mõtte eskaleerimisest».

Nausėda ütles, et Venemaa katsed tõmmata «punaseid jooni» on vastuvõetamatu 21. sajandi Euroopas.

Duda hoiatas omakorda Venemaaga rahu sobitamise eest.

«Ma olen kategooriliselt vastu igasuguste järeleandmiste tegemisele Venemaale,» ütles Duda. «On selge, et see on Venemaa, kes peab taanduma.»

Venemaa esitas eelmisel nädalal NATO-le ja USA-le kaks dokumendimustandit. Neis nõutakse muu hulgas, et Ukraina ja Gruusia ei saaks kunagi alliansi liikmeks.

Vene asevälisminister Aleksandr Gruško hoiatas esmaspäeval, et Moskva on sunnitud adekvaatselt reageerima, kui NATO paigutab Venemaa naaberriikidesse raketid, mis võivad jõuda mõne minutiga sihtmärkideni Venemaal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles