Hiina vetostas ÜROs humanitaarabi erandi Afganistani sanktsioonidele (1)

BNS
Copy
Kabul. 15DETS21. Tänavuse talve esimene lumi Kabulis. Talibani sõdurid. Foto: Erik Prozes, Postimees
Kabul. 15DETS21. Tänavuse talve esimene lumi Kabulis. Talibani sõdurid. Foto: Erik Prozes, Postimees Foto: Erik Prozes

Hiina tõkestas esmaspäeval USA resolutsiooni eelnõu ÜRO Julgeolekunõukogus, mis oleks loonud Talibani kontrollitud Afganistanile kehtestatud majandussanktsioonidele humanitaarabi erandite süsteemi.

Eelnõu tõkestati, sest resolutsioonist tahetakse kustutada paragrahv, mis lubab Afganistani eest vastutaval sanktsioonikomiteel teha erandi varade külmutamisele, kui seda peetakse vajalikuks täiendava abi osutamisele, ütles üks anonüümseks jääda soovinud diplomaat.

Hiina, mis on «sanktsioonidele põhimõtteliselt vastu, on vastu ka juhtumipõhisele erandimehhanismile,» kinnitas teine diplomaat.

«Humanitaarabi ja elusid päästev tugi peab jõudma afgaani rahvani igasuguste tõketeta,» säutsus Hiina suursaadik ÜROs Zhang Jun esmaspäeval Twitteris. «Tehislikult loodud tingimused või piirangud ei ole vastuvõetavad.»

Washington lootis resolutsiooni eelnõule heakskiitu ülejäänud 14 Julgeolekunõukogu liikmelt, et selle üle saaks teisipäeval hääletada, ütlesid allikad.

«Praegu ei ole humanitaarabi alaseid erandeid sanktsioonirežiimile, mis kehtestati Talibanile aastal 2015, ja kui humanitaartöötajad viiks läbi finantstehinguid ministeeriumidega, mida juhivad sanktsioonide all olevad inimesed, rikuks see sanktsioone,» ütles diplomaat.

Loobunud vaidlusalusest paragrahvist, esitas USA esmaspäeva õhtul uue eelnõu, mille järgi ei peeta humanitaarabi ühe aasta vältel sanktsioonirežiimi rikkuvaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles