USA välisminister: kui venelased on teie majas, on mõnikord väga raske sundida neid lahkuma

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: Ints Kalnins

USA välisminister Antony Blinken hoiatas reedel, et Kasahstanil on pärast vägede kutsumist rahutusi maha suruma raske Venemaa mõju vähendada.

«Ma arvan, et üks lähiajaloo õppetunde on see, et kui venelased on teie majas, on mõnikord väga raske sundida neid lahkuma,» ütles Blinken ajakirjanikele.

Kasahstan kutsus Venemaa juhitava Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsioon väed appi võitlema ulatuslike ja vägivaldseks muutunud protestidega, mille põhjustas rahulolematus kütusehindade pärast.

«Mulle näib, et Kasahstani ametivõimudel ja valitsusel on kindlasti suutlikkus protestidega kohaselt tegeleda, austades ühelt poolt meeleavaldajate õigusi, tagades samal ajal seaduse ja korra, seega pole selge, miks nad tunnevad vajadust mis tahes välise abi järele,» ütles Blinken.

Ta kutsus välisvägesid ja Kasahstani võime üles järgima rahvusvahelisi inimõigusstandardeid mõni tund pärast seda, kui president Kassõm-Džomart Tokajev oli tänanud Venemaad abi eest ja andis korralduse tulistada.

Neljapäeval oma Kasahstani kolleegiga vestelnud Blinken kordas üleskutset austada rahumeelseid proteste, meediavabadust ja lõpetada internetikatkestus.

«Jälgime olukorda tõelise murega ja julgustame kõiki leidma rahumeelset lahendust,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles