Erdoğan hoiatas Venemaad Ukrainasse tungimise eest (35)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Umit Bektas/Reuters/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan hoiatas täna Venemaad Ukrainasse tungimise eest, nimetades Ukrainat «vägevaks» riigiks, millel on rahvusvahelisi sõpru.

Türgi lahingdroonide tarned Ukrainale on vihastanud Venemaad, kelle sõnul võib Kiiev neid kasutada oma aastaid kestnud konfliktis Moskva toetatud Donbassi separatistidega.

Albaanias Türgi ajakirjanikega vesteldes ütles Erdoğan, et kavatseb arutada kasvavaid pingeid Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

«Te ei saa tegelda nende asjadega, öeldes: »Ma tungin kuskile, ma võtan selle,» vahendas Türgi meedia Erdoğani sõnu. «Ma ei näe Venemaa sissetungi Ukrainasse realistliku lähenemisena, sest see pole tavaline riik. Ukraina on võimas riik,» ütles Kiievi NATO-pürgimusi toetav Erdoğan.

Detsembris sarjas Putin Ukrainat Türgi ründedroonide kasutuselevõtu eest, kutsudes Ankarat üles survestama Kiievit mitte kasutama sõjatehnikat, mis on mänginud võtmerolli Liibüa ja Aserbaidžaani separatistliku Mägi-Karabahhi piirkonna konfliktides.

Türgi vastas, et ei saa võtta vastutust selle eest, kuidas riigid droone pärast nende müüki kasutavad.

Erdoğan ütles, et on alati olnud vastu Venemaa poliitikale Ukraina suhtes, kritiseerides Krimmi annekteerimist 2014. aastal.

Ta lisas, et Venemaa «peaks enne taolise sammu astumist vaatama üle maailma ja enda asjade seisu».

«Me peame sõja poliitilisest ajaloost välja rebima,» ütles Erdoğan.

Lääs süüdistab Venemaad tankide, suurtükkide ja umbes 100 000 sõduri koondamises Ukraina põhja- ja idapiirile, et valmistuda võimalikuks invasiooniks.

Moskva väitel reageeritakse sellega NATO kasvavale kohalolekule oma mõjusfääris, kus ta on ägedalt vastu alliansi laienemisele.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles