Stoltenberg kutsus Venemaa ja NATO riigid uutele kõnelustele (1)

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg, taamal Saksa liidukantsler Olaf Scholz.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg, taamal Saksa liidukantsler Olaf Scholz. Foto: Hannibal Hanschke/AP/SCANPIX

NATO juht Jens Stoltenberg ütles täna, et kutsus Venemaa ja alliansi riigid uutele läbirääkimistele, et ära hoida Venemaa võimalikku rünnakut Ukrainale.

NATO-Vene nõukogu kavandatav kõnelusteseeria toimuks «lähitulevikus» eesmärgiga «tegelda meie muredega, aga kuulata ka ära Venemaa mured ning püüda leida viis edasiliikumiseks sõjalise rünnaku ärahoidmisel Ukraina vastu,» ütles Stoltenberg pärast kõnelusi Saksa liidukantsleri Olaf Scholziga.

USA ja tema Euroopa liitlased pidasid eelmisel kolmapäeval Venemaaga kõnelusi NATO-Vene nõukogu egiidi all – platvorm, mis pole olnud kasutusel alates 2019. aastast.

Rõhutades küll olulisi erimeelsusi mõlema poole vahel, ütles Stoltenberg toona, et NATO liitlased on valmis edasisteks aruteludeks, kuid venelased ettepanekuga uuesti kohtuda siis ei soostunud.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles teisipäeval, et Moskva ootab enne Ukraina-teemaliste kõneluste jätkamist USA-lt ja NATO-lt vastust läänele esitatud ulatuslikele julgeolekunõudmistele.

Stoltenberg rõhutas, et allianss on valmis kuulama Venemaa seisukohta, kuid ei tee järeleandmisi sellistes põhimõtetes nagu NATO võime oma liitlasi kaitsta.

«Saadame Venemaale väga selge sõnumi: kui nad otsustavad veel kord Ukraina vastu jõudu kasutada, läheb see Venemaale väga kulukaks – majanduslikud, finants- ja poliitilised sanktsioonid. Ka osutavad NATO liitlased toetust Ukrainale,» ütles ta. Seda sõnumit kordas ka Scholz.

Pingete kasvades on «dialoog veelgi olulisem», ütles NATO juht, rõhutades, et tema pool «teeb ​​kõik endast oleneva, et leida poliitiline tee edasi».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles