Frontex: ränne ELi on kasvanud ka Ukraina mõjuta

Copy
Frontexi peakorter Varssavis 8. september 2021.
Frontexi peakorter Varssavis 8. september 2021. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Selle aasta esimese kolme kuuga on immigrantide ilma loata sisenemine Euroopa Liitu tõusnud kõrgeimale tasemele alates 2016. aastast ka Ukraina põgenikke arvestamata, ütles teisipäeval ELi piiri- ja rannavalveamet Frontex.

Frontexi andmetel on jaanuarist märtsini sisenetud ELi riikidesse ebaseaduslikult üle 40 300 korra, mis on 57 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.

2015. aastal saabus ELi üle miljoni inimese peamiselt Süüriast, aga ka Iraagist. Nende tulek vallandas Euroopas rändekriisi ning riikide vahel puhkesid vaidlused teemal, kes peaks nad vastu võtma. Need pinged ei ole ka praeguseks täiesti kadunud.

Sel aastal on Ukraina sõja eest põgenenud ligi 5 miljonit inimest. Üle poole neist on vastu võtnud Poola ja Ungarisse on jõudnud ligi pool miljonit Ukraina põgenikku, näitavad ÜRO pagulasameti arvud.

Nii Poola kui Ungari keeldusid 2015. aastal Süüria ja Iraagi põgenikke vastu võtmast.

Frontexi andmetel on tänavu esimeses kvartalis kasvanud ka Lääne-Balkani kaudu ebaseaduslikult Euroopasse siseneda üritanud inimeste arv. Piiridel on kinni peetud 18 300 inimest, peamiselt süürlased ja afgaanid.

Küprose kaudu ELi pääsemise katseid on registreeritud üle 5100, mis on eelmise aasta sama ajaga võrreldes kolm korda rohkem.

Frontexi sõnul on peaaegu kolmekordistunud ka üle La Manche'i väina Suurbritanniasse jõuda üritanud migrantide arv. 2022. aasta algul oli neid ligi 8900. Üle poole ei jõudnud sihile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles