Jermak: praegune sõda peab jääma Venemaale viimaseks

Copy
Ukraina presidendi nõunik Andri Jermak tänavu 26. jaanuaril Pariisis Minsk-2 läbirääkimiste raames pressikonverentsi andmas.
Ukraina presidendi nõunik Andri Jermak tänavu 26. jaanuaril Pariisis Minsk-2 läbirääkimiste raames pressikonverentsi andmas. Foto: THOMAS COEX/AFP

Mitte ükski mööndus ei suuda Venemaa sissetungi peatada peale tingimusteta alistumise, rahvusidentiteedist, suveräänsusest ja territoriaalsest terviklikkusest loobumise, ning koloniaalstaatusega faktiliselt leppimisega, ütles Ukraina presidendi kantselei juht Andrii Jermak neljapäeval.

«Venemaa poliitiline kultuur ei näe ette dialoogi viisi. Selle aluseks on diktaat. Võimu keel. Ja Venemaa ammutas jõudu koostöös läänega. Seda, mida Vene sõjatööstuskompleks ei suuda toota – ja seda on palju –, see osteti sisse. Peamiselt tooraine ekspordist saadava raha eest,» ütles Jermak Chatham House’i mõttekojas videolingi vahendusel esinedes.

«Esiteks energiakandjad. Ja isegi pärast seda, kui Moskva oma imperialistlikud ambitsioonid üsna selgeks tegi. Gruusias. Ukrainas. Süürias. Uuesti Ukrainas. Nafta läks läände. Raha läks Venemaale. Jätkus 'business as usual'. See peab lõppema,» ütles Jermak presidendi kantselei pressiteenistuse vahendusel.

Tema sõnul peaks «praegune sõda olema Venemaa jaoks viimane».

«See peab lõppema Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse täieliku taastamisega,» ütles ta.

Meie eesmärk on saavutada rahu võimalikult kiiresti, ütles Jermak.

«Mida kauem see sõda kestab, seda suuremad on ohud kogu planeedile. Kuid see rahu peab olema õiglane. Ukraina suveräänsus ja territoriaalne terviklikkus ei ole kompromissi teema,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles