Zelenskõi selgitas Putiniga kohtumise tingimusi

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: UNIAN

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles esmaspäeval Davose tippkohtumisel peetud kõnes, et on valmis kohtuma Venemaa presidendi Vladimir Putiniga sõja lõpetamise küsimuse lahendamiseks, edastas ukrainlaste uudisteagentuur Unian.

«Neil on riigis selline otsustusstruktuur, et ilma presidendita ei tehta ühtegi otsust. Ja me peame seda selgelt teadvustama. Kõiki nende institutsioone ühendab üks tahe ehk Venemaa presidendi otsus. Ja kui räägime konkreetsest otsusest sõda lõpetada, siis seda otsust ilma temata ei tehta,» seletas Zelenskõi.

«Seetõttu ei saa sõda kuidagi lõpetada ilma presidendiga kohtumiseta. Ja pärast nende kordasaadetud sõjakuritegusid saate muidugi aru, et suuri soove nende kohtumiste suhtes kindlasti pole,» rääkis president.

Zelenskõi sõnul pole mõtet kohtuda vahendajatega, kes ei otsusta midagi.

«Ja Venemaa presidendiga saab kohtuda ainult ühel teemal ehk sõja lõpetamine. Kõik. Muust polegi rääkida,» ütles Zelenskõi.

Ukraina president on varemgi öelnud, et on valmis isiklikult kohtuma ja rääkima Putiniga, kuid dialoogi ja mitte ultimaatumite tingimustel.

Zelenskõi kasutas esmaspäeval Davose tippkohtumist, et paluda Ukrainale rohkem relvi ja «maksimaalseid» sanktsioone Moskva vastu.

Zelenskõi ütles videosilla vahendusel maailma majandusfoorumile, et säästetud oleks tuhandeid inimelusid, kui Kiiev oleks saanud «sada protsenti meie vajadustest kohe veebruaris», kui Venemaa Ukrainasse tungis.

«Seepärast vajab Ukraina kõiki relvi, mida palume, mitte ainult neid, mida oleme saanud,» sõnas Zelenskõi.

Ukraina president kutsus kehtestama Venemaa suhtes naftaembargot, karistusmeetmeid kõigile Vene pankadele ning vältima riigi IT-sektorit. Zelenskõi lisas, et kõik välisfirmad peaksid Venemaalt lahkuma.

«Venemaaga ei tohiks olla üldse mingit kaubavahetust. Minu arvates Venemaa vastu sääraseid sanktsioone veel ei ole, aga peaks olema,» rääkis president foorumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles