Saksamaa ärgitas Serbiat ühinema Venemaa-vastaste sanktsioonidega (1)

Copy
Saksa liidukantsler Olaf Scholz visiidil Serbias sealse peaministri Aleksandar Vuciciga.
Saksa liidukantsler Olaf Scholz visiidil Serbias sealse peaministri Aleksandar Vuciciga. Foto: MILOS MISKOV/Scanpix

Saksa liidukantsler Olaf Scholz kutsus reedel Euroopa Liidu kandidaati Serbiat üles ühinema blokiga sanktsioonide kehtestamisel Venemaa vastu seoses sõjaga Ukrainas.

Balkani riik mõistis ÜRO-s hukka Venemaa sissetungi Ukrainasse, kuid on keeldunud Moskva-vastaste sanktsioonide kehtestamisest.

«Kantsler Scholz on otsustavalt, selgelt ja teravalt taotlenud, et Serbia ühineks Venemaa-vastaste sanktsioonidega,» ütles Serbia president Aleksandar Vučić Scholzi esimese visiidi ajal kantslerina.

Vučić ütles siiski, et selgitas Serbia «konkreetset seisukohta» selles küsimuses, viidates muu hulgas Moskva kindlale toetusele Serbia nõudele lahkulöönud Kosovo provintsi osas.

Saksa kantsleri sõnul on oluline «tagada, et võimalikult paljud osaleksid neis Venemaa-vastastes sanktsioonides», mis saavad «aidata Ukrainal oma tulevikku määrata». «Meie ootus on... et neid sanktsioone toetaksid ka kõik need, kes kandideerivad EL-i liikmeks,» ütles ta.

Kosovo eraldus Serbiast 2008. aastal. Enamik lääneriike tunnustab selle iseseisvust, kuid Venemaa ja Hiina vastuseisu tõttu pole talle ÜRO-s kohta antud. EL-i vahendatud dialoog kahe Balkani naabri vahel, mis algas üle kümne aasta tagasi, ei ole siiani suutnud nende suhteid normaliseerida.

Scholz külastas reedel Kosovot, mis samuti soovib saada Euroopa Liidu liikmeks. Kantsler nimetas oma visiidi ajal «mõeldamatuks, et kaks riiki, kes üksteist ei tunnusta, saavad EL-i liikmeks».

Vučić ütles, et see on esimene kord, kui keegi Euroopa Liidust taotleb blokiga ühinemise tingimusena vastastikust tunnustamist.

«Välktuuril» läbi Balkani külastab Scholz reede õhtul ka Kreekat ning laupäeval Põhja-Makedooniat ja Bulgaariat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles