USA sarjas Hiina destabiliseerivat tegevust Taiwani lähistel

Copy
USA kaitseminister Lloyd Austin.
USA kaitseminister Lloyd Austin. Foto: How Hwee Young/EPA/Scanpix

USA kaitseminister Lloyd Austin sarjas laupäeval Hiina provokatiivset ja destabiliseerivat sõjalist tegevust Taiwani lähedal; päev varem oli tema Hiina kolleeg hoiatanud, et Peking on valmis saare pärast sõtta minema.

Pinged Washingtoni ja Pekingi vahel on järsult pingestunud demokraatliku Taiwani pärast, mida Hiina peab oma territooriumiks ja on lubanud ühel päeval vajadusel jõuga hõivata.

Peking on saatnud saare lähedale üha suuremal hulgal oma sõjalennukeid ja USA president Joe Biden näis mais murdvat aastakümneid väldanud Ühendriikide poliitikat, kui ütles, et Washington kaitseb Taiwani Hiina rünnaku korral sõjaliselt.

Päev pärast vaidlust Hiina kaitseministriga Taiwani üle nende esimesel silmast silma kõnelustel rõhutas Austin Pekingi kasvavat survet saarele.

«Oleme olnud tunnistajaks provokatiivse ja destabiliseeriva sõjalise tegevuse pidevale kasvule Taiwani lähistel,» ütles Austin Singapuris toimunud Shangri-La dialoogi julgeolekutippkohtumisel.

«See hõlmab (Hiina sõja)lennukeid, mis on lennanud viimastel kuudel Taiwani lähedal rekordarvul ja pea iga päev,» ütles ta.

«Oleme kategooriliselt vastu ühepoolsetele status quo muutmistele mõlemalt poolt,» lisas ta.

«Meie poliitika ei ole muutunud. Kahjuks ei tundu see (Hiina) puhul tõsi olevat.»

Reedel oli see teema üleval tippkohtumise ajal peetud Austini ja Hiina kaitseministri Wei Fenghe kahepoolsetel kõnelustel.

Wei hoiatas Austinit Hiina ametnike sõnul, et «kui keegi julgeb Taiwani Hiinast lahutada, ei kõhkle Hiina armee sõda alustamast, olenemata selle hinnast».

Ta lubas ka, et Peking «purustab kildudeks kõik «Taiwani iseseisvumise» vandenõud ja toetab otsustavalt kodumaa ühendamist», märkis Hiina kaitseministeerium.

Bideni kommentaarid Taiwani sõjalise kaitsmise kohta tulid vastuseks eelmisel kuul Jaapani visiidi ajal esitatud küsimusele.

Valge Maja on aga sestsaati rõhutanud, et tema «strateegilise ebaselguse» poliitika selle osas, kas USA sekkub või mitte, ei ole muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles