ÜRO: Malis hukkus miiniplahvatuses Guinea rahuvalvaja

Copy
MINUSMA patrull Malis Timbuktus 8. detsember 2021.
MINUSMA patrull Malis Timbuktus 8. detsember 2021. Foto: Florent Vergnes/AFP/Scanpix

Rahutus Põhja-Malis sai pühapäeval kärgatanud miiniplahvatuses surma patrullinud ÜRO rahuvalvaja, ütles ÜRO Mali missiooni MINUSMA ülem El Ghassim Wane Twitteris.

Rahuvalvaja kuulus Guinea väekontingenti, ütles varem anonüümseks jäänud ametnik.

«Ta sai esmalt haavata ja suri vigastustesse meie Kidali haiglas,» sõnas ta.

Tegu on järjekordse surmaga pinevate läbirääkimiste ajal, kui õhus on küsimus MINUSMA mandaadi uuendamisest.

Kokku on vaenutegevuses saanud surma 175 rahuvalvajat.

«Kohutavad uudised lisavad (uue nime) meie pikka nimekirja kolleegidest, kes on kaotanud oma elu oma teenistuse ajal Malis,» kirjutas Wane.

Pühasõdalaste meelisrelvaks nii MINUSMA sinikiivrite kui Mali relvajõudude vastu on isetehtud lõhkekehad (IED), mille plahvatused nõuavad aeg-ajalt ka tsiviilisikute elusid.

Aafrika Saheli piirkonna vaeses ja merepiirita riigis Malis korraldati sõjaväelised riigipöörded 2020. aasta augustis kui 2021. aasta mais.

Poliitkriis on käinud pidevalt kaasas tõsise julgeolekukriisiga, mis sai alguse 2012. aastal ning millele on aastate jooksul hoogu juurde andnud tohutu maa-alaga riigi põhjaosas separatistide ja pühasõdalaste ülestõusud.

Malit juhib juba mõnda aega sõjaväeline hunta, mis on pööranud ära kunagisest emamaast Prantsusmaast ja selle liitlastest ning võtnud sõbraliku kursi Venemaa suunas pühasõdalaste ohu likvideerimise nimel. Džihadistide nuhtlus on Malist edasi laienenud ka sarnaselt vaestesse naaberriikidesse Burkina Fasosse ja Nigerisse.

Vägivald on nõudnud tuhandeid inimelusid nii tsiviilisikute kui sõdurite ridadest ning sundinud sadu tuhandeid inimesi oma kodust põgenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles