Stoicescu: Suurbritannia julgeolekupoliitika muutus pole tõenäoline (1)

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse teadur Kalev Stoicescu.
Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse teadur Kalev Stoicescu. Foto: Pilt videost

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse teadur Kalev Stoicescu peab ebatõenäoliseks, et peaministrivahetus Suurbritannias muudaks praegustes oludes kuigivõrd nende julgeolekupoliitikat.

«Suurbritannia peaminister Boris Johnson on väga pühendunud NATO kollektiivkaitsele ja Ukrainale toetamisele, sealhulgas kaitserelvastusega,» lausus Stoicescu.

Tema sõnul küsiti samamoodi seoses Johnsoni veetud Brexitiga 2016. aastal, kas Suurbritannia hoiak kaitse- ja julgeolekuküsimustes muutub. «Muutus, kuid Eesti ja teiste liitlaste jaoks positiivses suunas, vastavalt julgeolekuolukorra arengule,» lisas teadur.

«Brexitile järgnenud aastal võttis Suurbritannia NATO ettenihutatud lahingugrupi juhtriigi rolli Eestis. Seoses Venemaa invasiooni ja agressioonisõjaga Ukraina vastu Briti sõjaline kohalolek Eestis kahekordistus,» tähendas Kalev Stoicescu.

Ta märkis, et Suurbritannia kaitse- ja julgeolekupoliitika on väga selgelt formuleeritud ja sellel on tugev poliitiline kandepind. «On ebatõenäoline, et peaministrivahetus muudaks oluliselt Suurbritannia poliitikat praegustes oludes, nii NATO kollektiivkaitse ja Ukraina toetamise kui ka Venemaa tegevusse suhtumise osas,» rääkis Stoicescu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles