Türgi ähvardas jälle Soome ja Rootsi NATO ukse taha jätta (3)

Postimees
Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Reuters/ScanPix

Türgi külmutab Soome ja Rootsi liitumistaotlused NATOga, kui Põhjamaad ei täida eelmisel kuul antud terrorismivastase võitluse lubadusi, ütles president Recep Tayyip Erdoğan täna.

Soome ja Rootsi taotlesid vastuseks Venemaa sissetungile Ukrainasse NATO liikmesust, kuid põrkusid Türgi vastuseisu otsa, mis süüdistas Põhjamaid terroristideks peetavate rühmituste toetamises.

Kõneldes päev enne kolmepoolset tippkohtumist Venemaa ja Iraaniga, lausus Erdoğan ajakirjanikele: «Tahan veel kord korrata, et külmutame protsessi, kui need riigid ei astu vajalikke samme meie tingimuste täitmiseks.»

«Eriti märgime, et Rootsil ei ole selles küsimuses head kuvandit,» lisas Türgi juht.

Erdoğan kutsus kahte riiki üles tegema oma osa terrorismivastases võitluses ja süüdistas neid varjupaiga pakkumises Türgis riigivastaseks kuulutatud kurdi võitlejatele.

Kolm riiki kirjutasid eelmisel kuul Madridis toimunud NATO tippkohtumisel alla kokkuleppele, millega tühistatakse Ankara veto vastutasuks terrorismivastase võitluse ja relvaekspordi lubaduste eest.

Türgi on teatanud, et jälgib tähelepanelikult lepingu täitmist, et ratifitseerida riikide liikmetaotlused, vahendab AFP.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles