Iraani tuumaelektrijaamad lülitasid ÜRO valvekaamerad välja

Copy
Rafael Grossi demonstreeris valvekaameraid juunikuus.
Rafael Grossi demonstreeris valvekaameraid juunikuus. Foto: Joe Klamar / AFP / Scanpix

Iraan on ÜRO aatomivalveorgani paigaldatud valvekaamerad välja lülitanud ning kavatseb need reaktiveerida alles peale aatomienergia kokkuleppeid, teatas uudisteagentuur Fars täna Iraani aatomienergiaorganisatsioonile viidates.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) paigaldatud 27 kaamerat ei aktiveerita uuesti enne, kui jõutakse kokkuleppele 2015. aasta tuumakokkuleppe taastamisel ülemaailmse riikidega, teatas eile Iraani tuumaenergia juht Mohammad Eslami. 

Iraan lülitas eelmisel kuul mitme tuumarajatise valvekaamerad välja vastuseks IAEA juhatajate nõukogu resolutsioonile, milles nõuti Iraanilt koostööd ÜRO inspektoritega, kes uurivad deklareerimata tuumaobjekte.

USA lepingust taganemine 2018. aastal on viinud Teherani järk-järgult kokkuleppe täitmisest loobumiseni.

IAEA on mitu korda hoiatanud, et Iraanil oli tuumapommi loomiseks vajaliku tooraine kokku saamisest vaid paari nädala kaugusel.

Teheran on lubanud, et uue kokkuleppe sõlmimise korral võidakse siiski naasta nõuete täitmisele, kuid USAlt oodatakse esimese sammu astumist. 

USA on öelnud, et läbirääkimised Iraani tuumaleppe üle saavad lõppeda vaid siis, kui Teheran loobub oma kõrvalistest nõudmistest.

Läbirääkimised tehingu taastamiseks on alates aprillist peatunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles