Kuleba: praegu ei ole aeg ebasoodsateks relvarahudeks (2)

Copy
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba.
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba. Foto: Andrew Kravchenko / AP / Scanpix

Euroopas ja Ameerikas kõlavad üleskutsed relvarahule on täiesti kohatud, praegu pole õige aeg nõustuda ebasoodsate relvarahuettepanekute või rahulepingutega, kirjutas Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba.

«Tõde on see, et (Vene president Vladimir) Putin ei peatu enne, kui ta peatatakse. Seetõttu on Euroopast ja Ameerikast kostvad relvarahuüleskutsed täiesti kohatud,» kirjutas Kuleba The New York Times'is avaldatud artiklis.

«Praegu ei ole õige aeg nõustuda tulutute relvarahupakkumiste või rahulepingutega. Selle asemel seisneb ülesanne Venemaa võitmises ja teha ta võimetuks ründama lähitulevikus kedagi uuesti. Jätkuva tugeva ja õigeaegse toetusega on Ukraina valmis ja võimeline seda tegema,» lisas ta.

Kuleba rõhutas, et Venemaa vaid teeskleb valmisolekut relvarahuks.

«»Läbirääkimiste uksi ei ole kunagi suletud,« ütles Kremli pressiesindaja eelmisel nädalal. Kuid keegi ei tohiks lasta end petta. Mida iganes Venemaa ametnikud ka ei ütleks, jääb Venemaa prioriteediks sõda,» kirjutas Ukraina välisminister.

«Venemaa jätkab püüdlusi hävitada Ukraina ja lõhestada lääs. Vaade Odessale, mida Venemaa raketid tabasid mõni tund pärast Ukraina lõunasadamate teraviljaekspordi blokaadist vabastamise lepingu allkirjastamist, peaks hajutama igasuguse sinisilmsuse, kui kellelgi seda veel on,» märkis Kuleba.

Tema sõnul võimaldab praegune relvarahu Vladimir Putinil lasta tema kurnatud sissetungiväel vaid vaheaja teha, et rünnakut hiljem jätkata.

Välisminister tõi välja, et seda sõda ei ole kellelegi peale Venemaa vaja ja ükski teine ​​riik ei püüdle rahu poole rohkem kui Ukraina.

«Kuid kestev ja usaldusväärne rahu – ja mitte viitsütikuga pomm külmutatud konflikti näol – on võimalik alles pärast seda, kui Venemaa saab lahinguväljal purustava kaotuse osaliseks. Seetõttu peab Ukraina võitma. Ainult siis otsib Putin rahu, mitte sõda,» rõhutas Kuleba.

Minister lisas, et Ukraina, USA ja Euroopa liitlased peaksid Putiniga rääkima keeles, mida too mõistab – jõukeeles.

«Praktilisest küljest tähendab see Ukraina sõjaväe tugevdamist, kaasaegse suurtükiväe ja soomusmasinate tarnimise kiirendamist, aga ka majandustuge, eelkõige täiendavat rahaabi,» kirjutas Kuleba.

«Sanktsioonid peaksid suurenema, tabama Venemaa eksporti, tõkestama Venemaa pankade tegevuse ja piirama Venemaa ligipääsu meretranspordile. Kes iganes sellistes sammudes vigu leiab, alternatiiv – jultunum Putin – on palju hullem.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles