Hiina rahvaarv hakkab 2025. aastal kahanema

BNS
Copy
Peking
Peking Foto: Reuters/ScanPix

Hiina elanikkond hakkab 2025. aastal ametnike hinnangul vähenema, kuna perede arv väheneb ja inimesed vananevad.

Maailma rahvarohkeim riik on silmitsi demograafiakriisiga, sest tööjõud vananeb, samuti on majanduskasv aeglustunud ning rahvastiku juurdekasv on viimaste aastakümnete nigelaim.

Kuigi 2016. aastal lõdvendati senist «ühe lapse poliitikat» ning eelmisel aastal lubati, et vanemail võib ka kolm last olla, on sündimus langenud rekordmadalale tasemele.

«Kogu rahvastiku kasvutempo on oluliselt aeglustunud ja jõuab 14.-ndal viie aasta plaani perioodil (2021–2025) negatiivse kasvu faasi,» kinnitas riiklik tervisekomisjon (NHC) esmaspäeval.

Jaanuaris ennustasid võimud viie aasta vaates nullkasvu «või koguni negatiivset kasvu».

Summaarne sündimuskordaja on viimastel aastatel langenud alla 1,3 ning umbes 2035. aastal jõuab riik juba sellisesse vananemisfaasi, kus enam kui 30 protsenti elanikkonnast on vanemad kui 60-aastased.

Samuti leiab NHC, et pered muutuvad väiksemaks ning laste kasvatamise toetamiseks on vaja muuta eluaseme-, haridus- ja maksupoliitikat.

«Ühe lapse poliitika» kehtestas Deng Xiaoping 1980. aastal ning sellega taheti saavutada majanduslikku arengut. Mõningaid erandeid nähti siis ette maaelanikele ja rahvusvähemustele.

ÜRO ennustuste kohaselt jõuab Maa elanikkond 2022. aasta novembris kaheksa miljardi inimeseni ning 2023. aastal võib saada Hiina asemel maailma kõige rahvarohkemaks riigiks India.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles