Viinis taasalgavad kõnelused Iraani tuumaleppe üle

Copy
Hiina Rahvavabariigi esindaja Wang Qun.
Hiina Rahvavabariigi esindaja Wang Qun. Foto: ALEX HALADA / AFP / Scanpix

Viinis taasalgavad täna läbirääkimised Iraani tuumaprogrammi üle, kus loodetakse päästa lepe Teherani tuumaambitsioonide piiramise kohta.

Suurriikide ja Iraani ametnikud kohtuvad Austria pealinnas esimest korda alates märtsist, mil 2021. aastal alanud läbirääkimised Ühendriikide leppesse naasmise üle soiku jäid.

Juunis võõrustas Katar kaudseid kõnelusi Teherani ja Washingtoni vahel lootuses protsess taas käima lükata, kuid läbimurdeni see ei viinud.

EL-i välispoliitikajuht Josep Borrell esitas läinud kuul viimases hädas kompromissiettepaneku ja kutsus pooli seda vastu võtma, et vältida «ohtlikku tuumakriisi».

Borrelli sõnul sisaldab ettepaneku kavand «kõikide poolte raskelt saavutatud kompromisse» ja käsitleb üksikasjalikult sanktsioonide tühistamist ning tuumasamme, mis on vajalikud kõikehõlmava tegevuskava (JCPOA) ehk tuumaleppe taastamiseks.

Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, Iraan, Venemaa ja USA allkirjastasid 2015. aasta juulis leppe Teherani tuumaprogrammi piiramiseks vastutasuks sanktsioonide järkjärgulisele tühistamisele.

Leppe torpedeeris 2018. aastal USA president Donald Trump, kes viis oma riigi sellest välja ja taaskehtestas sanktsioonid. Iraan on sestsaati leppejärgseid kohustusi eiranud ja tuumaprogrammi hoogustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles