Guterres: Vene teravili ja väetised peavad jõudma takistamatult turule

Copy
ÜRO peasekretär Antonio Guterres Zeyporti, et kontrollida teraviljasaadetist enne Istanbuli ühiskoordineerimiskeskust (JCC) külastamist.
ÜRO peasekretär Antonio Guterres Zeyporti, et kontrollida teraviljasaadetist enne Istanbuli ühiskoordineerimiskeskust (JCC) külastamist. Foto: Erdem Sahin/Epa/Scanpix

Vene põllumajandustooted ja väetised peavad jõudma takistamatult maailma turgudele või järgmise aasta alguses võib aset leida ülemaailmne toidukriis, ütles ÜRO peasekretär António Guterres täna Istanbulis.

«On tähtis, et kõik valitsused ja erasektor teeksid koostööd nende toomiseks turule,» ütles ta ühises koordineerimiskeskuses (JCC), mis jälgib juulis sõlmitud Ukraina teraviljaekspordi kokkuleppe täitmist.

Kokkulepe tagab ka Venemaale õiguse eksportida oma põllumajandustooteid ja väetisi hoolimata lääneriikide sanktsioonidest.

«See, mida me näeme siin Istanbulis ja Odessas, on ainult lahenduse väljapaistvam osa. Teine osa sellest leppepaketist on Vene toidu ja väetise takistamatu pääs maailma turgudele,» ütles Guterres, lisades, et sellele vaatamata on Venemaa teravilja- ja väetiseeksport silmitsi «takistustega».

«Ilma väetisteta 2022. aastal ei pruugi olla piisavalt toitu 2023. aastal,» hoiatas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles