Iisrael esitles rauaajast pärinevat papüürusesedelit

Copy
Iisraeli muinsusameti konservaator Tanya Bitler näitab ülimalt haruldast papüürusesedeli fragmenti, mis on pärit rauaajast.
Iisraeli muinsusameti konservaator Tanya Bitler näitab ülimalt haruldast papüürusesedeli fragmenti, mis on pärit rauaajast. Foto: ABIR SULTAN / EPA / Scanpix

Iisraeli muinsusamet pani kolmapäeval välja 2700 aastat vana heebreakeelse papüürusesedeli, mis avastati juhuslikult USAs, kuid toodi hiljuti Jeruusalemma.

Tegemist on fragmendiga kirjast, mis on kirjutatud Saalomoni ehk Esimese templi ajal kasutatud paleo-heebrea tähestikus, koosneb neljast reast ja algab sõnadega «Ishmaelile saata». Ülejäänud sõnad on poolikud.

«Me ei tea täpselt, mis saadeti ja kuhu,» ütles muinsusameti Juuda kõrbe papüüruserullide osakonna juhataja Joe Uziel.

Heebrealased kasutasid rauaajal lühiteadete edastamiseks savitahvleid, papüürust kasutati ametlikus kirjavahetuses, ütles muinsusameti antiigivarguste ennetamise osakonna asedirektor Eitan Klein.

Juuda kõrbe kuivas kliimas säilisid papüüruserullid aastasadu, kuid enne nüüdset avastust teati vaid kahte Esimese templi aja papüürust.

«See papüürus on unikaalne, erakordselt haruldane,» ütles ta.

Papüüruse teekond Iisraeli muinsusameti konserveerimislaborisse sai alguse sellest, et Shmuel Ahituv, üks Iisraeli juhtivaid Lähis-Ida antiikaja uurijaid, sai 2018. aastal ülesande viia lõpule töö vana-heebrea kirja käsitleva raamatu kallal, millega oli alustanud hiljuti surnud Ada Yardeni.

Ahituvi imestuseks oli käskirjas pilt papüürusest «Ishmaelile», millest tema midagi ei teadnud.

Yardeni tütre abiga õnnestus tal jõuda Ameerika teadlaseni, kes oli fragmendi omanik.

Montanas elav mees oli pärinud papüüruse oma emalt, kes oli ostnud või saanud selle 1965. aastal toonase Palestiina arheoloogiamuuseumi kuraatorilt Joseph Saadilt.

Saad oli saanud papüüruse legendaarselt Petlemma antiigikaupmehelt Halil Iskander Kandult, kes suurima tõenäosusega ostis selle mõnelt beduiinilt, kes oli leidnud papüürusetükid kusagilt Juuda kõrbe koopast.

Klein kutsus Montana mehe 2019. aastal Iisraeli muinsusametisse külla, demonstreeris sealseid võimalusi ja suutis teda veenda, et seal on papüürus kõige paremates kätes.

Järgnevatel aastatel uuriti papüürust kõikvõimalike meetoditega ja leiti, et see on tõesti erakordselt väärtuslik ning uus tase heebrea kirjasõna uurimises, ütles Uziel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles