Blinken: Euroopal on võimalus vabaneda Vene energia haardest (2)

Copy
USA välisminister Antony Blinken Poola Rzeszów–Jasionka lennujaamas 9. september 2022.
USA välisminister Antony Blinken Poola Rzeszów–Jasionka lennujaamas 9. september 2022. Foto: JONATHAN ERNST/AFP/SCANPIX

Venemaa sõda Ukrainas annab Euroopale võimaluse lõpetada sõltuvus Vene energiast, ütles reedel USA välisminister Antony Blinken.

Blinken tegi neljapäeval ootamatu visiidi Ukrainasse ja on nüüd teel Brüsselisse, kus ta arutab NATO esindajatega energiajulgeolekut.

«On ka suurepärane võimalus teha igaveseks lõpp sõltuvusele Venemaast, vabaneda kägistushaardest, millesse Venemaa on Euroopa võtnud, kasutades energiat relvana, ning mitmekesistada tarneid, mitmekesistada teid,» ütles Blinken.

Tugevalt Vene energiatarnetest sõltuv Euroopa on süüdistanud Moskvat, et too kasutab vastuseks Lääne sanktsioonidele energiat väljapressimisvahendina.

Vene gaasihiid Gazprom peatas eelmisel nädalal gaasi pumpamise Nord Streami torujuhtme kaudu Saksamaale. Põhjenduseks toodi remont ja väideti, et sanktsioonide tõttu ei ole nad saanud gaasitaristule vajalikke hooldustöid teha.

«See, et Venemaa taas Nord Streami gaasitoru kinni keeras, tõestab veel kord, et Euroopa jaoks on strateegiliselt tähtis teha lõpp sõltuvusele Vene energiast, kuna Putin on näidanud, et kasutab seda relvana ega kavatse seda lõpetada,» ütles Blinken.

Euroopa Liit on Ukraina sõja puhkemisest peale püüdnud vähendada sõltuvust Venemaa energiaressurssidest ning on leppinud kokku maagaasi tarbimise vähendamise plaanis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles