USA hävitajate ostu läbikukkumisel võib Türgi pöörduda Moskva poole (1)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Istanbulis 9. september 2022.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Istanbulis 9. september 2022. Foto: KHALIL HAMRA/AP/Scanpix

President Recep Tayyip Erdoğan ütles reedel, et Türgi võib pöörduda selliste riikide nagu Venemaa poole juhul, kui USA ei vii ellu varasemat lubadust müüa Ankarale F-16 hävituslennukeid.

Türgi heideti välja programmist, mille eesmärk oli asendada NATO liitlaste hävitus- ja ründe- ning ka muud tüüpi sõjalennukid uuema põlvkonna õhusõidukitega pärast seda, kui Ankara soetas endale 2019. aastal Vene moodsa raketikaitsesüsteemi.

Ent kui USA ja Türgi vahelised suhted soojenesid pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse, ütles president Joe Biden juunis Erdoğanile, et toetab hävitajate F-16 müüki Ankarale.

Lubadus ei saavutanud aga paraku toetust kongressis, mille heakskiitu igasugune USA relvamüük vajab, sest ameeriklastest kõrgete seadusandjate hulgas levis mure seoses Türgi jõulise retoorikaga nende ajaloolise rivaali Kreeka vastu.

"USA ei ole ainus, kes maailmas sõjalennukeid müüb. ÜK, Prantsusmaa ja Venemaa müüvad neid niisamuti," ütles Erdoğan ajakirjanikele pärast reedest palvust.

"Neid on võimalik hankida muudest kohtadest ja teised saadavad meile signaale," sõnas ta.

Erdoğan on öelnud ridamisi positiivseid kommentaare Venemaa kohta enne eelseisvat kohtumist Vene presidendi Vladimir Putiniga järgmisel nädalal Usbekistanis, kus peetakse regionaalne tippkohtumine.

Türgi president süüdistas hiljuti Läänt ka „provokatsioonide” korraldamises Venemaa vastu, pidades silmas Ukraina varustamist relvadega. Ühtlasi nimetas ta Euroopa karme sanktsioone Venemaale põhjuseks, miks kontinenti on tabanud tohutu energiakriis.

Erdoğan avaldas ka, et palus Putinil anda Türgile soodushinnaga maagaasi, mida Ankara Venemaalt sisse ostab.

Ankara strateegilised suhted Washingtoniga on olnud aastaid pingelised, peamiselt seoses Türgi üha halveneva inimõiguste olukorraga ja USA koostööga kurdi omakaitseväelastega Süürias, keda Erdoğan nimetab terroristideks.

Erdoğan ütles, et tõstatab küsimuse USA sõjaväe toest kurdi omakaitseväelastele siis, kui tal on võimalus kohtuda Bideniga iga-aastase ÜRO Peaassamblee kohtumisel, mis algab 13. septembril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles