KAHURILIHA Venemaa kahest miljonist reservistist enamiku oskused on roostes

Postimees
Copy
Vene tankid ja sõjaväelased septembri alguses väljaõppepolügoonil Vladivostoki lähistel õppuse Vostok 2022 ajal.
Vene tankid ja sõjaväelased septembri alguses väljaõppepolügoonil Vladivostoki lähistel õppuse Vostok 2022 ajal. Foto: Venemaa kaitseministeeriumi pressiteenistus / EPA / Scanpix

Kui Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu ütles täna osalist mobilisatsiooni välja kuulutades, et riigil on 25 miljonit sõjaväekogemusega meest, keda võiks potentsiaalselt relva alla kutsuda, siis üldiselt hindavad rahvusvahelised uurimisasutused, et Venemaa reservis on pisut üle kahe miljoni endise ajateenija ja palgalise sõjaväelase, kellest aga vähesed on saanud pärast teenistust mingit väljaõpet.

USA mõttekoda Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus (CSIS) tõi tunamulluses analüüsis välja, et kuigi teoorias on hiljuti sõjaväes olnud meeste hulk suur, siis vähem kui kümme protsenti Vene ajateenijatest saavad selle lõpetamisele järgneva viie aasta jooksul kordusväljaõpet.

Julgeolekuküsimustele keskenduva mõttekoja RAND hinnangul on lääne mõistes aktiivse reservi suurus ehk nende sõdurite hulk, kes saavad regulaarselt täiendväljaõpet Venemaal, kõigest 4000–5000 meest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles