Iraani meeleavaldustel on tapetud vähemalt 50 inimest

Copy
Türgis elav iraanlanna Nasibe Samsaei protestimas Istanbulis, lõigates oma juuked lühemaks. Protestid lahvatasid  nii Iraagis kui mujal maailmas pärast seda, kui iraanlanna Mahsa Amini suri Iraani moraalipolitsei käes olles.
Türgis elav iraanlanna Nasibe Samsaei protestimas Istanbulis, lõigates oma juuked lühemaks. Protestid lahvatasid nii Iraagis kui mujal maailmas pärast seda, kui iraanlanna Mahsa Amini suri Iraani moraalipolitsei käes olles. Foto: REUTERS/Murad Sezer/SCANPIX

Iraani tänavarahutuste mahasurumise käigus, mille vallandas riietumisreeglite väidetava rikkumise eest vahistatud naise surm, on hukkunud vähemalt 50 inimest, teatas reedel valitsusväline organisatsioon.

Oslos baseeruv Iraani Inimõigusorganisatsioon (IHR) teatas, et ohvrite arv tõusis pärast seda, kui neljapäeva õhtul sai Põhja-Gilani provintsis asuvas Rezvanshahri linnas julgeolekujõudude tules kuus inimest surma. Hukkunuid registreeriti ka Iraani põhjaosa linnades Babolis ja Amolis.

Tuhanded inimesed marssisid reedel läbi Teherani, et avaldada toetust julgeolekujõududele, kes suruvad alla nädal aega kestnud nõndanimetatud hidžaabiproteste.

Riikliku uudisteagentuuri IRNA teatel tulid tuhanded inimesed Islami Arengu Koordinatsiooninõukogu kutsel reedel pärast palvust Teherani tänavatele.

«Täna leidis aset iraani rahva suur demonstratsioon, mis mõistis hukka vandenõulased ja usuvastased pühaduseteotused,» edastas uudisteagentuur Mehr.

Meeleavalduse juhatas sisse imaam Seyed Ahmad Khatami jutlusega Teherani ülikoolis, nõudes, et õiguskaitseorganid karistaksid rahutuste algatajaid.

«Ma kutsun kohtuid astuma kiiresti samme laamendajate vastu, kes toorutsevad inimeste kallal, süütavad ühiskondlikku vara ja põletavad koraane. Karistage neid inimesi seaduse relvaga,» nõudis vaimulik.

Kohaletulnud tänasid julgeolekujõude ja mõistsid hukka naised, kes oma hidžaabid ära põletasid.

«Rätikandmise lõpu toetamine on poliitika Ameerika moodi,» skandeerisid nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles