Iraani reformipartei ärgitab tühistama naiste riietumisreegleid

Copy
Mahsa Amini toetuseks on meelt avaldatud paljudes riikides.
Mahsa Amini toetuseks on meelt avaldatud paljudes riikides. Foto: AFP/SCANPIX

Iraani peamine reformimeelne erakond kutsus laupäeval pärast kaheksat järjestikust ööd kestnud meeleavaldusi üles tühistama naistele alates 1983. aastast kehtinud kohustuslikku islami riietumisreegleid.

Iraani Islami Rahvapartei Liit ärgitas ka laiali saatma kombluspolitsei, mida ülesandeks on neid reegleid jõustada ja mida süüdistatakse ka 22-aastase kurdi naise Mahsa Amini surmas nende vahi all.

Partei, mida juhivad reformimeelse ekspresidendi Mohammad Khatami endised abid, kutsus võime üles valmistama ette õiguslikke elemente, mis on vajalikud kohustusliku hidžaabi seaduse kehtetuks tunnistamiseks.

Erakond, mis on endiselt seaduslik, kuid surutud kindlalt väljapoole võimukoridore, ütles, et Iraan peaks teatama kombluspolitsei tegevuse ametlikust lõpetamisest ja lubama rahumeelseid meeleavaldusi.

Sellel nõuti erapooletu komisjoni moodustamist Amini surma asjaolude uurimiseks ja kutsuti üles viivitamatult vabastama hiljuti kinni peetud inimesed.

Amini surma järel puhkenud meeleavaldustel on ametlikel andmetel hukkunud vähemalt 35 inimest ja saanud haavata sadu. Kinni on peetud veel sadu inimesi, sealhulgas reformimeelseid ajakirjanikke ja aktiviste ning meeleavaldajaid.

1983. aastal, neli aastat pärast Iraani islamirevolutsiooni vastu võetud seaduse kohaselt peavad kõik naised, sõltumata usust või rahvusest, avalikus kohas oma juuksed pearätiga varjama ja kandma kogu keha katvat avarat riietust.

Suuremates linnades on sellest siiski püütud erineval viisil kõrvale hiilida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles