Erdoğan ähvardas Soome ja Rootsi liitumise NATO-ga taas vetostada (9)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

President Recep Tayyip Erdoğan ähvardas täna, et Türgi ei ratifitseeri Rootsi ja Soome liitumist NATO-ga, kuni need kaks riiki pole täitnud Ankarale antud lubadusi.

«Kuni meie riigile antud lubadused ei ole täidetud, jääme kindlaks oma põhimõttelisele positsioonile,» ütles Erdoğan kõnes parlamendile.

«Jälgime tähelepanelikult, kas Rootsi ja Soome antud lubadused on täidetud või mitte, ja lõplik otsus on loomulikult meie suurepärase parlamendi kätes,» lisas ta.

Venemaa kallaletung Ukrainale veebruaris sundis Soomet ja Rootsit hülgama oma kauase neutraliteedipoliitika ja taotlema liitumist NATO-ga.

Ehkki riigid lootsid kiiret ühinemist, on Türgi etteheited seda protsessi edasi lükanud.

Erdoğan süüdistab mõlemat riiki varjupaiga andmises kurdi mässulistele, eelkõige Türgi vastu sõdiva Kuristani Töölispartei (PKK) liikmetele, ja «terrorismi» edendamises.

Juunis jõuti kolmepoolse leppeni, mis nägi ette väljaandmisi ja info jagamist ning sillutas teed nende kahe riigi ametlikule kutsumisele allianssi.

Seni on Soome ja Rootsi liikmesuse ratifitseerinud 28 NATO 30 liikmesriigist. Liitumistaotlust ei ole parlamenti ratifitseerimiseks saatnud ainult Ungari ja Türgi.

Märkimisväärse järeleandmisena Ankarale teatas Rootsi eile, et lubab jätkata sõjalist eksporti Türki, mis peatati 2019. aastal pärast Ankara sõjaväeoperatsiooni Kirde-Süürias.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles