Paremäärmuslane Itamar Ben-Gvir saab Iisraeli julgeolekuministriks (3)

Copy
Iisraeli äärmusparempoolne poliitik Itamar Ben-Gvir.
Iisraeli äärmusparempoolne poliitik Itamar Ben-Gvir. Foto: Corinna Kern/reuters/scanpix

Äärmusparempoolne poliitik Itamar Ben-Gvir, kelle araabiavastased sõnavõtud ja vaenukõne on ammu tuntud, saab Iisraeli järgmiseks riikliku julgeoleku ministriks, ilmneb ekspeaminister Benjamin Netanyahu Likudi partei koalitsioonileppest.

Likud teatas kokkuleppest Ben-Gviri erakonnaga Juudi Vägi (Otzma Yehudit) eile.

Koalitsiooniläbirääkimised kolme teise paremäärmusliku ja ultraordodoksse parteiga käivad ning nende edu korral saab Netanyahust taas peaminister, kes hakkab juhtima Iisraeli ajaloo kõige parempoolsemat ja usklikumat valitsust.

Tundliku julgeolekuministri ametikoha Ben-Gvirile admisega kasvavad Iisraeli-palestiinlaste konflikti eskalatsiooni väljavaated. Ben-Gvir ja tema liitlased loodavad tagada puutumatuse Iisraeli sõduritele ja kehtestada surmanuhtluse palestiinlastele, kes mõistetakse süüdi rünnakutes juutidele.

Ben-Gvirile on nooruses esitatud enam kui poolsada süüdistust vägivalla või vaenukõne eest. Hiljuti kritiseeris ta Iisraeli julgeolekuteenistusi selle eest, et need ei kasutanud tema meelest piisavalt jõudu palestiinlaste mässu mahasurumiseks.

Samuti on ta kutsunud Iisraeli võime annekteerima kogu Läänekallast ning enne valimisi ütles ta, et ta ei kavatse vabandada varasemate üleskutsete eest saata kõik araablased juudiriigist välja, isegi kui ta vaated selles küsimuses on mõnevõrra muutunud.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles