Euroopa Parlament vallandas pistiseskandaali sattunud asepresidendi

Copy
Euroopa Parlamendi endine asepresident Eva Kaili.
Euroopa Parlamendi endine asepresident Eva Kaili. Foto: EP/Reuters/Scanpix

Euroopa Parlament hääletas täna ülekaaluka häälteenamusega asepresidendi Eva Kaili ametikohustuste lõpetamise poolt.

Kaili eemaldamist ametikohalt toetati häältega 625:1.

Kreeka sotsialistist europarlamendi saadikut ja veel kolme kahtlustatavat süüdistatakse korruptsiooniasjas, mis puudutab Katarilt saadud väidetavaid pistiseid ja kingitusi vastutasuks poliitiliste otsuste mõjutamise eest.

Belgia prokurörid ütlesid, et ühe kahtlusaluse kodust leiti 600 000 euro väärtuses sularaha, Kaili korterist 150 000 euro väärtuses sularaha ning mitmesaja tuhande euro ulatuses sularaha kohvrist, mis oli jäetud hotellituppa.

Ta on üks kuuest inimesest, kes vahistati Belgias seoses väidetava altkäemaksuga seotud juurdlusega. Kaks kahtlustatavat vabastati pärast ülekuulamist.

Kaili advokaat väitis täna, et tema klient on süütu.

«Tema positsioon on, et ta on süütu. Tal ei ole mingit pistmist Katari pististega,» ütles advokaat Michalis Dimitrakopoulos Kreeka eratelekanalile Open TV.

Küsimusele, kas Kaili kodust leiti sularaha, vastas Dimitrakopoulos: «Ma ei kinnita ega lükka ümber. On olemas selline asi nagu konfidentsiaalsus. Mul ei ole aimu, kas raha leiti või kui palju leiti.»

44-aastane Kaili peeti Brüsselis kinni reedel. Samast päevast on ära võetud tema asepresidendiameti volitused.

Kaili on võetud vahi alla ning teda ootab homme ees istung, millel kohtunik otsustab, kas tema ja ta kolm süüdistatavat peavad viibima kohtuprotsessi alguseni eeluurimisvanglas.

Ühe Belgia kohtuallika sõnul usuvad uurijad, et Pärsia lahe kuningriik Katar on maksnud Euroopa poliitikutele Katari maine parandamiseks.

Tegemist on Euroopa jaoks olulise energiaeksportijaga ning mängib vahendajarolli mitmes diplomaatilises suhtluses. Samas on riiki kritiseeritud võimaliku migrantide väärkohtlemise pärast, see puudutab iseäranis jalgpalli MM-i rajatised ehitanud töölisi.

Kaili külastas Katari vahetult enne spordivõistluse algust ning nimetas riiki töötajate õiguste küsimuses «teerajajaks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles