Iisraeli luureamet hoiatab Vene-Iraani üha süveneva relvasuhte eest

Copy
Sel 11. detsembril Jeruusalemmas tehtud fotol kohtub Iisraeli luureagentuuri Mossad praegune direktor David Barnea (paremal) ametist lahkuva peaministri Yair Lapidiga, peatselt hakkab aga vaid peaministri ees vastust andev luureülem kohtuma juudiriigi mitmekordse valitsusjuhi, parempoolse veteranpoliitiku Benjamin Netanyahuga.
Sel 11. detsembril Jeruusalemmas tehtud fotol kohtub Iisraeli luureagentuuri Mossad praegune direktor David Barnea (paremal) ametist lahkuva peaministri Yair Lapidiga, peatselt hakkab aga vaid peaministri ees vastust andev luureülem kohtuma juudiriigi mitmekordse valitsusjuhi, parempoolse veteranpoliitiku Benjamin Netanyahuga. Foto: Saeed Qaq / APA / Zuma Press Wire / Scanpix

Iisraeli luureagentuuri Mossad juht David Barnea hoiatas neljapäeval, et Iraan püüab suurendada kaasaegsete relvade tarneid Venemaale, vahendas kohalik meedia.

Ühendriigid väljendasid varem detsembris muret täiemahulise kaitsealase partnerlussuhte üle Teherani ja Moskva vahel, mis veebruaris tungis Ukrainasse.

Teheran tunnistas novembris, et oli tarninud droonid Venemaale, ent väitis olevat need saatnud enne sissetungi.

«Hoiatame Iraani tulevikukavatsuste eest, mida nad püüavad hoida salajas, et süvendada ja laiendada kaasaegsete relvade tarneid Venemaale, et laiendada uraani rikastamise projekti ja intensiivistada oma rünnakuid sõbralike moslemiriikide vastu piirkonnas,» tsiteeriti Barnead juudipüha hanukkah ühel tseremoonial.

Oktoobri lõpus vihjas Iisraeli president Isaac Herzog, et oli jaganud Washingtoniga teavet, mis juudiriigi luure kohaselt näitas Iraani droonide kasutamist Ukraina sõjas.

Washington kirjeldas 9. detsembril tihedat relvastuse alast suhet Iraani ja Venemaa vahel, mis sisaldas endas helikoptereid, hävituslennukeid, aga ka droone, millest just viimased tõid endaga kaasa järjekordsed USA sanktsioonid.

Moskva ÜRO saadik Vassili Nebenzja vastas Julgeolekunõukogus, et Venemaa sõjalise tööstuse kompleks «ei vaja kellegi abi» ning ütles, et droonisüüdistused on korduvalt kummutatud.

Eelmisel nädalal ütles Briti välisminister James Cleverly, et Teherani režiim sõlmib räpaseid tehinguid Moskvaga meeleheitlikus katses jääda püsima.

Iraanis toodetud droonid on Venemaa okupatsiooniväe käe läbi mänginud keskset rolli tsiviiltaristu hävitamises Ukrainas, märkis Briti välisministeeriumi allasutus (FCDO).

Iraani välisministeerium teatas pühapäeval avalduses, et ei küsi kelleltki luba tihendada oma suhteid Venemaaga.

Iraan ja Iisrael on pidanud aastaid varjusõda, milles juudiriik süüdistab islamivabariiki tuumarelva arendamises, mida Teheran eitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles