Valge Maja on vaatamata erimeelsustele kindel võlakõneluste edus

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Susan Walsh/AP/scanpix

USA president Joe Biden on hoolimata tõsistest erimeelsustest vabariiklastega endiselt kindel Ühendriikide võlalae ummikseisu lahendamise üle, ütles täna Valge Maja pressiesindaja Karine Jean-Pierre.

«Jätkuvalt on tõsised erimeelsused, kuid president on kindel, et edasiminek on võimalik,» ütles kõneisik Hiroshimas, kus Biden osaleb juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 tippkohtumisel.

USA esindajatekoja spiiker Kevin McCarthy ütles mõni aeg enne seda, et eilsed läbirääkimised katastroofilise maksejõetuse ärahoidmiseks on takerdunud ja kõnelustes tehakse paus.

«Jah, me peame pausi tegema,» ütles McCarthy USA kongressis ajakirjanike küsimustele vastates.

Valge Maja kinnitas samuti, et kongressi vabariiklaste ja demokraadist presidendi Joe Bideni meeskonna vahel on endiselt märkimisväärsed erimeelsused läbirääkimistel USA võlalae üle katastroofilise maksejõuetuse ärahoidmiseks.

«Eelarveküsimustes on erakondade vahel tõelisi erimeelsusi ja kõnelused saavad olema keerulised,» tõdeti Valge Maja avalduses.

«Presidendi meeskond teeb kõvasti tööd mõistliku parteülese lahenduse nimel, mis võiks läbida esindajatekoja ja senati,» lisati teadaandes.

Ühendriikide valitsuse eesmärk on tõsta riigi laenulimiiti juba 1. juuniks.

USA jõudis jaanuaris 31,4 triljoni dollarilise võlalaeni, mis sundis rahandusministeeriumi võtma erakorralisi meetmeid valitsussektori tegevuste rahastamiseks.

Riigi laenulimiidi tõstmine, mis lubab valitsusel tasuda juba tehtavate kulutuste eest, on sageli vaid formaalsus.

Viimastel aastatel on aga paisunud võlalae tõstmine tüliõunaks saanud. Kongressi vabariiklased nõuavad sellele vastutasuks kulukärpeid ja eelarvepuudujäägi vähendamist.

McCarthy ütles üleeile, et näeb siiski teed läbimurdeni kõnelustel maksejõuetuse ärahoidmiseks. Hoolimata sellest, et osa tema parteikaaslased on saatnud kindlaid signaale, et nad ei pehmenda oma nõudeid kulusid kärpida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles