Pettunud Gaddafi lahkus Aafrika Liidu arutelult

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa liider Muammar Gaddafi.
Liibüa liider Muammar Gaddafi. Foto: AFP / Scanpix

Liibüa liider Muammar Gaddafi, kes valiti sel nädalal Musta mandri riike ühendava Aafrika Liidu (AU) etteotsa, otsustas ühisvalitsuse moodustamise üle peetavalt arutelult lahkuda.

AU 53 liikmesriigi juhid kogunesid juba pühapäeval Etioopia pealinna Addis Ababasse, et organisatsiooni tippkohtumisel valida endale uus eesistuja ja arutada Aafrika Ühendriikide moodustamise võimalusi, vahendas AFP.

Valituks osutus skandaalne Liibüa sõjaväelise revolutsiooni juht kolonel Gaddafi, kes on tulihingeline ühendriikide idee toetaja, kuid erimeelsused Ameerika Ühendriikide eeskujul moodustatava riikide ühenduse üle on põhimõttelised ja paljud riigid ei toeta Gaddafi kava.

Esialgse plaani kohaselt pidi kohtumine lõppema juba eile, kuid kõik saadikud, välja arvatud Gaddafi, otsustasid kõnelusi AU reformikavade üle jätkata. Liibüa liider kõndis aga sõnagi lausumata istungiruumist välja.

«Ta lahkus sel kombel, sest mõistis oma kaotust,» ütles üks anonüümseks jääda soovinud Aafrika diplomaat.

«Ta ei marssinud välja, ta lihtsalt väsis,» täpsustas Libeeria president Ellen Johnson-Sirleaf.

«Meil tuli väga tähtsaid asju arutada. Asja lõpetamiseks jätkame homme hommikul,» lisas Senegali riigipea Abdoulaye Wade.

Tippkohtumisel on lepitud kokku AU täidesaatva organi ehk komisjoni võimu suurendamises ja selle nime muutmises, kuid vaidlused reformi üksikasjade osas pole lõppenud.

Näiteks Uganda president Yoweri Museveni tegi kohtumisel ettepaneku muuta AU juhtkond kolmeliikmeliseks, mis vähendanuks oluliselt Gaddafi mõjuvõimu, kes soovib sellel positsioonil parandada ka oma rahvusvahelist mainet.

Nigeeria, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Etioopia pooldavad järkjärgulist integratsiooni, millele Liibüa ja tema liitlased seisavad vastu. Briti Rahvaste Ühenduse liikmesriigid suhtuvad ühinemispüüdlustesse skeptiliselt.

Gaddafi on korduvalt avaldanud soovi, et organisatsiooni kuuluvad riigid võiksid moodustada ühtsed kaitsejõud, võtta kasutusele ühisraha ning kaotada Schengeni viisaruumiga sarnaselt riikidevahelise piirikontrolli.

Tema hinnangul on ühendriikide moodustamine ainus võimalus, kuidas tulla ilma lääneriikide sekkumiseta toime globaliseerumise, vaesuse ja riikidevaheliste konfliktidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles