Prokurörid: arvatavalt Venemaa heaks spioneerinud sakslane võeti kinni

Copy
Saksa sõdur. Pilt on illustreeriv.
Saksa sõdur. Pilt on illustreeriv. Foto: Imago-Images.de / Scanpix

Saksamaa föderaalprokurörid ütlesid kolmapäeval, et riigi lääneosas Koblenzis on kinni võetud sõjaväes töötav Saksamaa kodanik, keda kahtlustatakse Venemaa heaks spioneerimises.

Hiljuti on hoiatatud Venemaa suurenenud luuretegevuse eest. Viimastel kuudel, mil Berliin on asunud märksa jõulisemalt toetama Ukrainat ja andnud ka Kiievile kaasaegset relvastust, on Saksamaal avastatud mitu inimest, kelle puhul on tõsist alust kahtlustada neid Venemaa kasuks luuramises.

«Süüdistatavat kahtlustatakse tõsiselt välismaise luureteenistuse heaks töötamises,» teatas föderaalprokuröri büroo avalduses.

Selle kohaselt pakkus kahtlusalune oma teenuseid «Venemaa suursaatkonnale Berliinis» lisaks muudele Vene asutustele.

Mees, keda nimetati Saksamaa andmekaitseseaduse ja eraelu puudutavate reeglite järgi vaid Thomas H.-iks, võeti vahi alla kolmapäeval pärast tema kinnipidamist Koblenzi linnas.

Prokuröride sõnul otsisid korrakaitsjad läbi ka tema korteri ja töökoha.

Thomas H. töötas varem armee varustus-, infotehnoloogia- ja teenistustoe osakonnas.

Osakonna veebikülje kohaselt arendatakse, katsetatakse ja otsitakse sõjaväe kasutatava relvastuse pakkujaid. Selline relvastus ulatub keerukatest tankide ja lennukite IT-süsteemidest kuni sõdurite isikliku lahingvarustuseni välja.

«Mais 2023 lähenes ta Venemaa peakonsulaadile Bonnis ja Vene suursaatkonnale Berliinis ja pakkus oma koostööd,» ütlesid prokurörid, kelle kohaselt edastas mees oma töökohast ja elukutselisest tegevusest saadud teavet Vene luureteenistusele.

Prokuratuuri juurdlust toimetati tihedas koostöös sõjaväeluure ning vastuluureteenistusega BfV. Juunis hoiatas BfV «agressiivse Vene spionaažioperatsiooni» kõrgendatud ohu eest.

Lääneriikide sanktsioonid Venemaa vastu ja toetus Ukraina armee kaitsevõimekuse tõstmiseks tähendas seda, et Kremlil tekkis «kõrgendatud huvi» teabe kogumise vastu, märkis BfV oma aastaraportis.

«Tulevikus on oodata rohkem salajasi ja agressiivseid Vene spionaažioperatsioone, aga ka küberruumi tegevust, mis pärineb Venemaalt,» märkis vastuluure.

Samuti püüdsid Vene luureteenistused tuua Saksamaale uusi töötajaid, kuid katsusid ka anda rohkem tööd olemasolevatele agentidele või siis püüdsid uuendada suhteid oma uinunud personaliga.

Aprilli keskel saatis Berliin välja rea Vene diplomaate, keda kahtlustati seotuses luuretegevusega. See tõi omakorda kaasa 20 Saksamaa diplomaadi väljasaatmise Venemaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles