Saksa liberaalidel tuli vastu võtta häbistav valimiskaotus

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oma populaarsust järsult kaotanud Saksa Vabadel Demokraatidel (FDP) tuli Saarimaa liidumaal vastu võtta järjekordne valimiskaotus.

Esialgsetel tulemustel toetas eile Saarimaal toimunud valimistel valitsuskoalitsiooni kuuluvat FDPd vaid 1,2 protsenti valijaist, mis tähendab, et erakond kaotab esinduse liidumaa esinduskogus, vahendas BBC.

Poolehoid FDP-le on pärast 2009. aasta edukaid föderaalvalimisi pidevalt langenud ja erakonda ähvardab tuleval aastal toimuvate valimiste järel parlamendi ukse taha jäämine. Vaatlejate sõnul mõjutab liberaalide olelusvõitlus aga kogu Angela Merkeli valitsust ning järjekordne kaotus võib tekitada uusi pingeid.

Saarimaal saavutasid selge võidu liidukantsler Merkeli juhitavad kristlikud demokraadid (CDU), kelle toetus tõusis 35,2 protsendini.

Opositsioonilised sotsiaaldemokraadid (SPD) saavutasid Saarimaal 24,5 protsendiga teise ning vasakpoolne Die Linke 16,1 protsendiga kolmanda koha. Tulevase koalitsiooni moodustavad ilmselt CDU ja SPD, kuna viimane on välistanud koostöö Die Linkega.

Saarimaa esinduskogusse pääsemiseks vajaliku viieprotsendilise valimiskünnise ületas ka internetivabaduse eest seisev Piraadipartei, mida toetas 7,4 protsenti valijaist, mis annab erakonnale 51-liikmelises parlamendis neli kohta. Napilt pääsesid parlamenti veel rohelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles