Gruusia kaalub Ivanišvili jaoks põhiseaduse muutmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljardärist opositsioonipoliitik Bidzina Ivanišvili.
Miljardärist opositsioonipoliitik Bidzina Ivanišvili. Foto: SCANPIX

Gruusia parlamendi vähemus esitas eile arutamiseks seaduseelnõu, mis laseb vastuvõtmise korral miljardärist opositsioonipoliitikul Bidzina Ivanišvilil oktoobrikuistel üldvalimistel osaleda, olemata seejuures Gruusia kodanik.

Ettepaneku algatas Kristlik-Demokraatlik Liikumine, ent seda on pooldavalt kommenteerinud ka parlamendienamuse mõjukad liikmed, vahendas laupäeval võrguväljaanne civil.ge.

Ettepaneku kohaselt saab parlamenti pürgida Gruusias sündinud isik, kes on elanud riigis viimased kümme aastat ning on nüüd Euroopa Liidu liikmesriigi kodanik.

Kristlik-Demokraatliku Liikumise liider Giorgi Targamadze ütles, et põhiseadusemuudatus on mõeldud spetsiaalselt Ivanišvilile ning et sellest saab eeldatavalt osa juba algatatud põhiseadusemuudatusest, mis langetab seadusandjate vanuse alampiiri praeguselt 25 eluaastalt 21ni.

Parlamenti spiiker David Bakradze nimetas väljapakutud seadusemuudatust «vastuvõetavaks».

«See on minu jaoks täiesti vastuvõetav, kuna ma toetan täielikult kõiki algatusi, mis aitavad muuta parlamendivalimised võistluslikuks ning mis võimaldavad osaleda kõigil indiviididel ja poliitilistel jõududel, millel on teatud toetus või ambitsioon võimule tulla,» ütles võimuerakonna liikmest Bakradze ajakirjanikele.

Ivanišvili juhitud opositsioonilise koalitsiooni Gruusia Unistus liikmed kinnitasid omakorda, et on «küüniline» muuta põhiseadust ühe üksikisiku jaoks ning et Ivanišvilil on seaduslik õigus saada Gruusia kodakondsus, mistõttu põhiseaduse muutmine tema kandideerimise võimaldamiseks pole vajalik.

Meedia teatas sel nädalal, et Ivanišvilil ei õnnestunud naturalisatsiooniprotsessi kaudu oma Gruusia kodakondsust taastada.

Gruusia justiitsministeeriumi tsiviilregistri agentuuri kinnitusel ei saa Ivanišvili Prantsusmaa kodanikuna taotleda kodakondsust naturalisatsiooni korras, vaid pidanuks esitama topeltkodakondsuse saamise taotluse.

Ivanišvili advokaadid esitasid ministeeriumile avalduse anda miljardärile kodakondsus naturalisatsiooni kaudu 5. jaanuaril.

Mullu oktoobris, mõni päev pärast Ivanišvili teadet kavatsusest taotleda praeguste võimude tagandamist, võttis president Mihhail Saakašvili miljardärilt ära talle eriteenete eest omistatud kodakondsuse. Ivanišvili vajab Gruusia kodakondsust, et asutada partei, mis võiks võidelda sel aastal toimuvatel üldvalimistel parlamenti pääsemise eest.

Mullu loobus Ivanišvili ka oma Venemaa kodakondsusest, vastav otsus jõustus 26. detsembril.

Võrguväljaande civil.ge andmetel esitas Ivanišvili mullu detsembri lõpul Thbilisi Prantsuse saatkonda avalduse palvega käivitada talt Prantsuse kodakondsuse äravõtmise protseduur. Üks tema advokaate – Šalva Tadumadze – selgitas toona, et avalduse esitamine ei tähenda, et Ivanišvilist saab kodakondsuseta isik, vaid et Prantsuse kodakondsus tühistatakse juhul, kui ärimees saab Gruusia kodakondsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles