Politkovskaja arvatavad tapjad oma süüd ei tunnistanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva ringkonna sõjaväekohus, kus toimub istung Anna Politkovskaja oletatavate mõrvarite üle.
Moskva ringkonna sõjaväekohus, kus toimub istung Anna Politkovskaja oletatavate mõrvarite üle. Foto: AP / Scanpix

Vene uuriva ajakirjaniku Anna Politkovskaja tapmisega seotuses süüdistatavad ei tunnistanud täna kohtus viimase sõnaga esinedes oma süüd.

Täna lõppesid Moskva ringkonna sõjaväekohtus poolte väitlused, mille käigus süüaluste advokaat kutsus otsima «tõelisi tapjaid», aga süüdistaja nõudis kohtualuste süüdimõistmist. Seejärel said viimase sõna öelda kohtualused.

Novaja Gazeta ajakirjaniku tapmisega seotuses süüdistatakse tšetšeenidest vendi Džabrail ja Ibragim Mahmudovit ja endist miilitsat Sergei Hadžikurbanovit. Nende süüks peetakse Politkovskaja jälitamist.

Vahetuks tapmise täideviijaks peetakse uurimise andmetel Rustam Mahmudovit, Ibragimi ja Džabraili venda. Tellijat kindlaks tehtud ei ole.

«Kui keegi meist seda tegi, siis olgu me kõik neetud,» ütles oma viimases sõnas Džabrail Mahmudov.

Kannatanute - ajakirjaniku laste - poole pöördudes kinnitas ta: «Ema on püha. Ma tahaksin, et te jõuaksite tõeni ja saaksite teada, kes seda tegi.»

Süüdistatavate advokaadid kinnitavad, et prokuratuur ei ole suutnud piisavalt tõendada Mahmudovite ja Hadžikurbanovi süüd. Näiteks leiavad uurijad, et tapmishetke järel Politkovaja maja ees valvekaamerate ette jäänud kõhna mees ongi tapja. Samas demonstreerisid kaitsjad videolinti, millel on jäädvustatud Rustam Mahmudovit, kes on märksa kogukama kehaehitusega.

Briti ringhäälingukorporatsioon BBC tsiteeris süüaluste advokaati, kelle sõnul «sarnanevad Rustam Mahmudov ja eeldatav tapja üksteisega sama palju nagu Karupoeg Puhh ja Notsu».

Politkovskaja sugulasi esindav advokaat Karina Moskalenko osutas oma kõnes, et kohtu ees ei seisa tapja ega tapmise tellija, ning et kannatanud ei ole rahul uurimise kvaliteediga.

«Selles asjas on väga tähtsad motiivid. Tellimusmõrv on vastumeelsete kõrvaldamine. On jäänud välja selgitada, keda ta (Politkovskaja) riivas nii valusalt, nii väljakannatamatult, et ta tuli kõrvaldada,» märkis Moskalenko.

Homme peab kohtunik vandekohtule suunava kõne ning seejärel suundub vandekohus otsust langetama. Otsust oodatakse juba neljapäeval.

Novaja Gazeta ajakirjanik Anna Politkovskaja, kes kritiseeris teravalt Kremli poliitikat Tšetšeenias, tapeti oma kodumaja trepikojas 2006. aasta 7. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles