HRW leidis tõendeid julmast piinamisest Süürias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusvastaste meeleavaldus Idlibis.
Süüria valitsusvastaste meeleavaldus Idlibis. Foto: SCANPIX

Süüria luureteenistustel on riigi eri paigus piinamiskeskusi, kus kinnipeetavaid muu hulgas pekstakse nuiade ja kaablitega, põletatakse happega ja rünnatakse seksuaalselt, väidab täna avaldatud raportis inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch.

Rühmituse teatel on luureteenistustel vähemalt 27 kinnipidamiskeskust, mida on kasutatud president Bashar al-Assadi režiimi vastaste meeleavaldajate piinamiseks, vahendas Reuters.

Raport põhineb enam kui 200 intervjuul inimestega, keda enda sõnul on piinatud.

Näiteks üks juunis Idlibi provintsis kinni peetud 31-aastane mees rääkis, et piinajad pigistasid tema näppe näpitsatega ja lõid tema sõrmedesse, rindkerre ja kõrvadesse kinni klambreid, lubades need ära võtta alles siis, kui ta rääkima asub. Samuti anti mehe suguelunditele elektrilööke.

HRW teatel on Süüria luureteenistused mullu märtsis alanud ülestõusu ajal kinni pidanud kümneid tuhandeid inimesi. Organisatsioon on tuvastanud üle 20 eri piinamismeetodi, mis ilmselgelt viitab riiklikule piinamise ja väärkohtlemise poliitikale ja kujutab seetõttu inimsusvastast kuritegu.

«Selle piinamiskeskuste võrgustiku ulatus ja ebainimlikkus on tõeliselt kohutav,» ütles HRW teadur Ole Solvang. «Venemaa ei peaks hoidma oma kaitsvat kätt inimeste kohal, kes selle eest vastutavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles