Venemaa võtab pärast START-leppe aegumist relvastusse uue tuumaraketi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev külastamas Plessetski kosmodroomi, kus ta sai uurida ballistilist mandritevahelist raketti RS-12M Topol.
Venemaa president Dmitri Medvedev külastamas Plessetski kosmodroomi, kus ta sai uurida ballistilist mandritevahelist raketti RS-12M Topol. Foto: RIA Novosti / Reuters / ScanPix

Venemaa võtab pärast USA-Vene relvastusleppe aegumist detsembrikuus relvastusse uued kontinentidevahelised jagunevate lõhkeapeadega ballistilised raketid, mis on võimelised kandma vähemalt nelja tuumalaengut, teatas täna Vene tippkindral.

«Pärast 5. detsembrit ehk pärast leppe START-1 aegumist seatakse strateegilistes raketivägedes lahinguvalmis juhtimiskeskusest ja ühest raketidivisjonist koosnev polk, mis on relvastatud jagunevate lõhkepeadega rakettidega RS-24,» ütles strateegiliste raketivägede komandör, kindralpolkovnik Nikolai Solovtsov.

Vastates küsimusele, mitu tuumalõhkepead rakettidele paigaldatakse, vastas Solovtsov: «Vähemalt neli».

Solovtsov teatas eelmisel aastal, et raketid RS-24 paigutatakse 2009. aasta detsembris baasi, mis asub Moskvast kirdes.

Tänases avalduses sidus ta RS-24 kasutuselevõtu 1991. aastal sõlmitud pöördelise tähtsusega leppe START-1 aegumisega 5. detsmbril, mis limiteerib USA ja Vene käsutuses olevate rakettide ja lõhkepeade hulka.

Leppe aegumistähtaja lähenedes on Moskva õhutanud Washingtoni asendama seda uue ja laiema lepinguga, mis leevendaks ka Venemaa muret USA kavandatava raketikilbi üle.

Venemaa on viimastel aastatel kiirendanud rakettide RS-24 väljatöötamist, kinnitades, et need suudavad jagu saada õhutõrjesüsteemidest, muu hulgas ka Ühendriikide kavandatavast raketikilbist.

USA plaan paigutada oma raketikilbi osiseid Ida-Euroopasse on vihastanud Venemaad, kes näeb selles ohtu oma julgeolekule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles