Põhja-Korea mõistab USA ajakirjanike üle kohut

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tea oma õigusi.
Tea oma õigusi. Foto: AFP / Scanpix

Korea RDV teatas täna, et üle-eelmisel nädalal Hiina piirijõel arreteeritud kaks USA ajakirjanikku antakse kohtu alla, mis kasvatab veelgi suletud riigi juhtkonna pingeid Washingtoniga enne selle nädala teise poolde plaanitud raketikatsetust.


USA internetikanali Current TV kaks naisreporterit - Laura Ling ja Euna Lee - võeti kinni Tumeni jõe ääres väidetava piiririkkumise pärast, ehkki lääne meedias teatati, et nad olid viibinud Hiina pinnal.

Reutersi andmetel süüdistatakse neid nüüd ebamäärastes «vaenulikes tegudes» kommunistliku riigi vastu. Senise info põhjal olid nad tegemas piiri ääres lugu Korea põgenikest kommunistlikus Hiina Rahvavabariigis.

Põhja-Korea riiklik keskinfoagentuur KCNA teatas, et naistele võimaldatakse konsulaarabi ning neid koheldakse vastavalt rahvusvahelisele õigusele. USA ei ole seadnud suletud riigiga diplomaatilisi sidemeid ning kasutab Pyongyangis vahendajana Rootsi saatkonda.

Pyongyangi teade naiste kohtu alla andmisest tuli vaid loetud päevad enne väidetavalt plaanitud kaugmaaraketi Taepodong-2 katsetust, mis on valvele pannud kõik naaberriigid, samuti regioonis viibivad USA sõjalaevad. Põhja-Korea ise kinnitab, et saadab vaid ühe oma satelliidi kosmosesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles