Leht: Assad otsib põgenemise korral varjupaika Ladina-Ameerikast

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad anab intervjuud telekanalile Russia Today (RT).
Süüria president Bashar al-Assad anab intervjuud telekanalile Russia Today (RT). Foto: SCANPIX

Iisraeli päevalehe Haaretz sõnul kohtus Süüria asevälisminister viimase nädala jooksul Kuubal, Venezuelas ja Ecuadoris kohalike riigiesindajatega ning andis neile üle isiklikud kirjad president Bashar al-Assadilt.

Assad on lehe teatel uurinud Ladina-Ameerikas poliitilise varjupaiga palumise võimalust endale, oma perele ja lähikonnale, kui juhtub, et ta peab kodusõja eest Damaskusest põgenema.

Venezuela välisministeeriumi ametnik kinnitas ajalehele El Universal, et Süüria asevälisminister Faisal al-Miqdad andis eelmisel nädalal Caracases üle Assadi kirja president Hugo Chávezele. Kirja sisu kohta ütles ametnik vaid, et see puudutas kahe presidendi vahelisi isiklikke suhteid.

Süüria kriisi algusest saadik pole Chávez varjanud oma toetust Assadi režiimile, mitu korda on Venezuela viimase aasta jooksul Süüriasse saatnud bensiini ja diiselkütust, et Süüria sõjaväe soomukid saaksid jätkata võitlust mässuliste vastu.

Samuti on Venezuela riigipeal lähedane suhe Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejadiga, kes on üks Assadi peamisi liitlasi.

Ecuador seevastu andis hiljuti asüüli Wikileaksi asutajale Julian Assange'ile, kuna kardab, et austraallase inimõigused satuvad Rootsisse väljasaatmise korral ohtu.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon vihjas täna, et tema ei poolda Assadile varjupaiga andmist viisina kodusõja lõpetamiseks. Ta ütles, et ÜRO põhimõtted ei luba ühelgi inimõiguste räigel rikkujal karistamatult pääseda.

Assad ise ütles eelmisel kuul intervjuus Russia Todayle, et ei lähe kunagi eksiili ja kavatseb elada ja surra Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles