Aatomienergiaagentuur soovib jätkata dialoogi Põhja-Koreaga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohamed ElBaradei.
Mohamed ElBaradei. Foto: AP / Scanpix

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) esimehe Mohamed ElBaradei sõnul on dialoog ainus lahendus Korea Rahvademokraatlikku Vabariigi küsimuse lahendamiseks.


ElBaradei avaldas lootust, et Põhja-Korea lõpetab diplomaatilise patiseisu, jätkab kuuepoolseid tuumadesarmeerimiskõnelusi ning lubab IAEA inspektoritel uuesti Põhja-Koreasse siseneda, teatas Reuters.

«Pole teist lahendust kui dialoog,» kinnitas ElBaradei Pekingis toimuval tuumaenergiakonverentsil ja lisas, et musklite näitamine ei aita küsimust lahendada.

Pyongyangi võimud andsid ÜRO tuumajärelevalveameti vaatletele korralduse riigist lahkuda. Regionaalsed pinged on viimastel nädalatel märgatavalt kasvanud, sest Põhja-Korea on lubanud loobuda tuumadesarmeerimise kõnelustest ning käivitada uuesti nõukogudeaegse Yongbyoni tuumarajatise.

Pyongyang on pahane ÜRO Julgeolekunõukogu otsuse pärast, mis mõistis hukka kuu alguses toimunud Põhja-Korea kaugmaaraketi stardi.

Mittesiduvas avalduses mõistetakse selgelt hukka Põhja-Korea kaugmaaraketi Taepodong-2 katsetus ja tõdetakse, et see on üleastumine ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonist 1718, mis keelas Pyongyangil kaugmaarakettidega seotud tegevuse.

Teemal ei antud siiski välja resolutsiooni, nagu soovisid USA ja Jaapan, sest selle vastu seisid Venemaa ja Hiina. Põhja-Korea võimude väitel viisid nad möödunud pühapäeval kanderaketiga orbiidile rahuotstarbelise sidesatelliidi Kwanmyongsong 2.

Hiina Rahvavabariik soovib, et ÜRO peaks Pyongyangiga otsekõnelusi ning nende esindaja maailmaorganisatsiooni juures lisas, et Peking ei toeta uusi võimalikke Põhja-Korea vastaseid resolutsioone ja sanktsioone.

Ka Venemaa on reageerinud tagasihoidlikult, sest Vene Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov on soovitanud korduvalt Põhja-Korea raketikatsetusest ennatlikke järeldusi mitte teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles